Naturlige materialer bør være standarden, ikke alternativet

Henning Kongshavn Frønsdals arkitekthjerte banker så hardt for trematerialer at han unngår prosjekter som ikke har det med, fordi alt kan bygges av tre.

   SVAL arkitektur har lang erfaring med å levere et bredt utvalg av bygningstyper. Kvaliteten på bygningene og satsningen på utstrakt bruk av trekonstruksjoner har gitt anerkjennelse innenfor miljø- og energivennlig arkitektur og design.

Det har blitt mye mer naturlig for arkitektene her å vurdere og foreslå trebygg og trefiberisolasjon i alle typer byggeprosjekter. Satsningen på mer naturlige materialer har sikret oss flere jobber, sier Frønsdal.

En av hans grunnholdninger er at bruk av produkter basert på naturlige materialer bør være standarden, ikke alternativet.

Trematerialer og trefiberisolasjon

Bergensarkitekten ramser opp mange gode grunner til at trematerialer og trefiber er det mest fornuftige i en byggeprosess. Prosessen går raskere når man bruker samme type materiale hele veien, for da trenger man ikke like mange operasjoner for å få satt sammen for eksempel en vegg.

Hvis bygget kun er basert på trematerialer vil det også forholde seg bedre til temperatursvingninger og naturlig fuktvandring gjennom konstruksjonen, enn hvis man blander inn materialer som plast, stål og betong, sier han.

Når det gjelder trefiber til blåseisolering, er dette et helt uproblematisk materiale. Det er den stillestående luften i isolasjonsmaterialer som isolerer, og siden trefibrene inneholder mye luft, kan man blåse store mengder trefiberisolasjon inn i en åpning uten at det mister isolasjonsverdien. Trefibrene vil dermed fylle alle hulrom på en god måte, uten risiko for at den senere kan synke sammen. Også i et økonomisk perspektiv er trefiber til innblåst isolering konkurransedyktig sammenlignet med andre isolasjonsmaterialer og metoder.

Kundemøter i eget hjem

Arkitekten har nylig bygget sitt eget hus i Bergen, ”Villa Sval”. Huset er bygget i massivtre som passivhus med trykkfast trefiberisolasjon, og er utformet med gjennomtenkte, grundige og smarte valg fra første fase. Frønsdal mener selv at dette er en husmal alle burde vurdere, og av den grunn holder han ofte kundemøtene hjemme hos seg selv.

– Vi ønsker at kundene skal vurdere om prosjektet er bedre eller like bra å bygge i tre før de begynner på prosjektet sitt. De skal få

muligheten til å se og oppleve fordelene som ligger i treverk, og vi ønsker å gi råd og veiledning om hvilke konsekvenser eventuelle andre materialvalg vil få, sier Henning.

Arkitekten forteller at kundene kan være usikre fordi denne type bygg fremdeles kan virke nytt og annerledes i Norge. Men at god og grundig informasjon fra arkitekter med den nødvendige kompetansen, har gjort at tre stadig oftere blir valgt som byggesystem. SVAL opplever nå ofte at kundene ønsker seg noe lignende som det de har fått presentert hjemme hos arkitekten – også store kunder som bygger hundre leiligheter i slengen.

– Den største utfordringen for utstrakt bygging med tre, er kunnskapsmangelen i markedet, både hos entreprenører, ingeniører, leverandører, utbyggere og arkitekter. De vet ikke nok om mulighetene, egenskapene, om montering, transportering og mulighetene for reduserte kostnader ved denne type bygg.

Nøkkelen til suksess ligger i forenkling og forbedring. Vi må derfor ta et steg tilbake fra dagens byggemetoder. Godt planlagte bygg i tre er ikke dyrere enn andre byggesystemer

. Byggene er også bedre. For meg handler det om å få folk til å forstå dette, avslutter han.