Velsignet isolasjon i Vestfold

Publisert: 21. april 2017    

Etterisolering av gamle bygg kan være en utfordring. I middelalderkirken i Fon valgte man trefiberisolasjon.

For å redusere fyringsutgiftene og øke komforten til kirkegjengerne og de som jobber der, ønsket Fon kirke å isolere loftet. I et vernet bygg som dette må Riksantikvaren godkjenne alt som skal gjøres av vedlikehold og utbedringer.

– Vi har støttet oss på fagekspertisen, og fikk anbefalt trefiberisolering. Det veier naturligvis tungt at Riksantikvaren har godkjent og anbefalt denne metoden for en middelalderkirke som vår. Stubbloftsleiren i gulvet på loftet hadde mildt sagt liten verdi som isolasjonsmateriale, forteller kirkeverge i Re kirkelige fellesråd, Per Astrup Andreassen.

Kort tid etter at prosjektet er gjennomført, har spesielt sakristiet sett en merkbar forbedring.

– Det tok håpløst lang tid å få varme der, gjerne 3-4 dager ved normalt vintervær. Nå går vi fra grunntemperaturen på ti grader til komforttemperatur på bare 8-9 timer. Vi har riktignok gjort andre mindre forbedringer også, men hovedeffekten kommer fra isoleringen av loftet, sier Andreassen.

Løsningen innebærer at man på et uinnredet loft blåser et 30 centimeter tykt teppe med trefiber, som mest av alt minner om bomull. Blåseisolasjonen fordeler seg jevnt utover og tetter sømløst i kriker og kroker, og rundt rør og andre konstruksjoner. I sitt arbeid med bevaring av vernede bygg har Riksantikvaren anbefalt og godkjent trefiberisolasjon,

– Trefiber er et naturlig produkt som egner seg spesielt godt til etterisolering av trehus. De hygroskopiske egenskapene gjør at materialet opptar og avgir fukt avhengig av luftens relative fuktighet, forteller Ole Mathias Lygren i Hunton Fiber.

Med enkel adgang til et romslig loft som i Fon kirke rommes all nødvendig isolasjon og redskap i en liten lastebil. Slangen kan strekkes 100 meter, noe som gir god fleksibilitet og enkel håndtering. Arbeidet går fort unna, og de tre adskilte loftsrommene i Fon på til sammen 100 kvadratmeter tok bare to timer.

– På et åpent loft, som i Fon kirke, kan prosessen gå mer enn ti ganger raskere enn tradisjonell håndisolering. Man trekker en slange inn i lokalet for å blåse og fordele materialet som et tykt teppe. Sammenlignet med håndisolasjon ligger blåsing på omtrent halve prisen, sier Lygren.

– I Sverige og Finland er andelen blåst isolasjon 30-40 prosent, mens den i Norge er på bare 5 prosent. Vi tror økt utnyttelse av trevirke fra Innlandet vil øke i omfanget i tiden som kommer, sier Lygren.

For ytterligere informasjon og pristilbud, vennligst kontakt:

Ole Mathias Lygren – Norsk Trefiberisolering:
tlf. 40 49 13 98/ mail: ole@trefiberisolering.no