2021 – hobbysnekkerens år på hytta?

Publisert: 22. april 2021

2020 var året der interessen for hytter eksploderte. Korona-pandemien har både ført til at de som eide hytte fra før av begynte å bruke dem mer, samt at svært mange kjøpte seg hytte for å ha et sted der de kunne tilbringe ferier og fridager.

At hyttemarkedet tok helt av i 2020, gjør at vi står overfor et skikkelig oppsving innen oppussing og rehabilitering. De som har kjøpt seg ny hytte ser gjerne behov for å sette sitt eget preg på den nye investeringen og kommer derfor til å bruke både tid og penger på ulike tiltak. De som allerede hadde en hytte, men som begynte å bruke den mer, har trolig oppdaget nye behov som følge av den økte bruken. For de fleste går det helt fint å leve med litt upraktiske løsninger eller en utdatert stil noen helger i året, men når det tilbringes mer tid på hytta er det sannsynlig at flere vil ønske å ta en del grep.

Gitt at mange hytter ligger i områder der det finnes få håndverkere eller der kapasiteten på håndverkertjenester er presset, ligger dessuten mye til rette for at 2021 blir hobbysnekkerens år på hytta. Vil du får ting gjort, tyder altså mye på at du må ta både hammer og sag i egne hender.

 

Etterisolering for økt komfort
og allsidig bruk av hytta

 

Den store majoriteten av hytter i Norge er bygget før 1980-tallet, og er i utgangspunktet sparsommelig isolerte. Det betyr at mange hytteeiere kan ha mye å hente på å etterisolere hyttene sine – både fordi de bidrar til bedre komfort og lavere fyringsutgifter. Betydningen av å ha en godt isolert hytte øker når hyttene brukes mer, og er viktig både sommer som vinter. Om vinteren er det enklere å holde hytta varm og om sommeren bidrar isolasjonen til en mer jevnere og mer behagelig temperatur innendørs.

De aller fleste hytter i Norge er bygget i tre, og vi anbefaler at du går for trebaserte materialer, slik som Hunton Nativo Trefiberisolasjon, når du skal etterisolere. Den er i all hovedsak laget av tre – en naturlig og fornybar råvare. All flis vi bruker i produksjonen kommer fra miljøsertifisert skogbruk, som betyr at skogen drives etter strenge regler. Trefiberisolasjon lagrer karbon gjennom hele livsløpet og bidrar derfor til en lavere klimabelastning. Den kan dessuten resirkuleres, og når den leveres til gjenvinning sorteres den som helt vanlig trevirke.

 

Hvorfor er trefiberisolasjon så lurt på hytta da?

Svaret på dette spørsmålet er ganske enkelt at du får vegger som består av èn og samme råvare, og som spiller på lag med hverandre. Nativo® Trefiberisolasjon har de samme hygroskopiske egenskapene som treverk for øvrig – det vil si at den både håndtere kondens. Dermed reduseres risikoen for fuktskader i konstruksjonen.

Denne egenskapen er spesielt verdifull i hytter og fritidsboliger som står uoppvarmet i lengre perioder. Det betyr nemlig at det vil være store variasjoner i luftfuktighet innendørs, og den store fordelen er at trefiberisolasjonen henger med på disse svingningene. Dermed er det liten risiko for potensielt skadelig fukt og kondens i konstruksjonen. I tillegg er det viktig å nevne at trefiberisolasjon gjerne kan brukes i kombinasjon med en intelligent dampbrems, i stedet for en tett dampsperre. Dampbremsen sørger for at fukt kan tørke opp innover i konstruksjonen i stedet for at den bare kan tørke opp utover. På den måten oppnås en raskere uttørking av uønsket fukt.

Et annet poeng når det gjelder trefiberisolasjon, er at den er enkel og behagelig å jobbe med. For det første trenger du ikke spesialverktøy for å tilpasse den, men kan bruke en helt vanlig sag. Både håndsag og kapp-/gjærsag fungerer veldig bra når den skal tilpasses. Da platene har høy tetthet (densitet) er de også svært formstabile, noe som bidrar til å gjøre nøyaktig tilpasning enklere. I tillegg merker mange at trefiberisolasjon verken klør eller irriterer luftveiene. Det betyr at du fint kan gjøre isoleringsjobben i shorts og t-skjorte om du vil det.

Hunton Nativo® leveres både i plateformat for håndisolering og som løsull for innblåsing. Uansett hva du velger får du et produkt med god isoleringsevne. Den høye densiteten bidrar dessuten til gode egenskaper både når det gjelder varmelagringskapasitet og lydisolering.