Hunton-sertifisert blåsepartner, Jens Frøne AS, nominert til Årets Trebyggeri for «Flishuset» i Ørje

Tre spennende prosjekter er nominert til Årets Trebyggeri 2023. Ett av de er forsamlingshuset «Flishuset» i Ørje. Byggmester og Hunton-sertifisert blåsepartner Jens Frøne AS var utførende på prosjektet som hadde svært høye ambisjoner innen miljø og bærekraft.

Publisert: 27. februar 2024    

Flishuset ligger i det vernede industriområdet Ørje Brug og ble oppført tidlig på 1900-tallet. Den gangen fungerte det som et lagerbygg tilknyttet treslipervirksomheten på Ørje Brug. Her sitter en rik historie om tømmerfløting og bearbeiding av trevirke i veggene. Gjenoppbyggingen av flishuset er en historie om å ta miljø og bærekraft på alvor.

–  Det opprinnelige flishuset var sannsynligvis en gammel låve som i sin tid ble flyttet, og var i svært dårlig forfatning. Etter vurderinger og samarbeid med Fylkeskonservatoren ble det besluttet å rive bygget og bygge det opp på nytt med byggemetoder basert på gamle håndverkstradisjoner, er juryens beskrivelse gjengitt i Byggeindustrien.

Prosjektet hadde svært høye ambisjoner innen miljø og bærekraft. Det gamle bygget skulle rives og byges opp igjen basert på gamle håndverkstradisjoner. Alt konstruktivt er virke både hogd, sagd, tørket og høvlet lokalt. Vindsperre og trefiberisolasjon er basert på kortreist og 100% PEFC-sertifisert granflis og levert av Hunton på Gjøvik.

Byggmester og Hunton-sertifisert blåsepartner, Jens Frøne AS, har vært innrullert i prosessen siden lenge før bygget ble revet og helt frem til forsamlingshuset stod ferdig.

–  Som en erfaren byggmesterbedrift siden 2003 har vi en sterk kompetanse på rehabilitering så vel som nybygg. Vi setter vår ære i å gjøre en grundig prosjektering, effektiv gjennomføring i tillegg til kvalitetssikring av arbeidet vårt, sier daglig leder Jens Frøne.

Foto: Stiftelsen Ørje Brug

 

I tillegg til å bygge hele Flishuset, har bedriften blåseisolert bygget med Hunton Nativo® Trefiberisolasjon, som er har et dokumentert lavt klimafotavtrykk og som lagrer karbon gjennom hele byggets levetid.

–  Det har vært spennende for oss å jobbe med et prosjekt med så høye bærekraftsambisjoner, og hvor det nye bygget skulle ha de samme proporsjonene, materialitet og uttrykk som bygget som stod her opprinnelig, sier Frøne.

Årets Trebyggeri-prisen deles ut i samarbeid mellom Treteknisk, TreFokus og Byggeindustrien.