Da korona-pandemien traff Norge for fullt i mars 2020, ble det fort klart for de fleste at utenlandsreiser kom til å bli en saga blott i lang tid fremover. 2020 skulle ganske enkelt bli det året der vi var mye hjemme og der ferien skulle tilbringes i Norge. Det fikk ulike konsekvenser, og én av dem var at mange rettet oppmerksomheten sin mot å investere i en hytte. Omsetningstallene for 2020 viser faktisk at det ble omsatt hele 26 prosent flere hytter i 2020 enn det gjorde i 2019. Veksten gjelder både fjellhytter, sjøhytter og hytter i innlandet, men det er fjellhyttene som har den største salgsveksten.
Det er imidlertid ikke bare omsetningen som har økt når vi snakker om hyttemarkedet. Med svært reduserte muligheter for å reise ut av landet, gikk også selve bruken av hyttene opp i 2020. Det gjelder både hvor mange dager som ble tilbrakt på hytta og hvor ofte de ble brukt. Hytteeiere i Norge har ganske enkelt vært oftere på hytta og tilbragt mer tid hver gang de har vært der. Selv med et hytteforbud som varte i to måneder og som omfattet påskehøytiden, gikk gjennomsnittlig antall overnattingsdøgn opp fra 42 til 45. Mange har også brukt hytta på nye måter – et tidstypisk eksempel er at mange har kombinert ferie og arbeid på hyttekontor.
I en situasjon der mange har fått seg nye hytter og der bruken av hyttene endrer seg ganske markant, er det kanskje ikke noen stor overraskelse at mange griper etter hammer, sag og malerpensel. 2020 er det året der oppussings- og rehabiliteringsbølgen traff hyttemarkedet for fullt. Prognosesenterets tall for 2020 viser en tydelig vekst i forbruket til inn- og utvendig oppussing på norske hytter, med et totalforbruk på 13,7 milliarder kroner. Denne veksten kommer til å fortsette og forbruket vil ligge på over 14 milliarder i både 2021, 2022 og 2023. Driverne bak veksten er i hovedsak økt standard, teknisk utvikling og en stadig eldre bygningsmasse som gir økte vedlikeholdskostnader.
Gjør de riktige grepene
Eksplosjonen i interesse for hytter vil ganske enkelt resultere i voldsom iver etter oppussing i året som kommer. Ettersom hyttene brukes både mer og oftere enn tidligere, vil vi anbefale alle som skal sette i gang å gå for tiltak som bidrar til økt komfort, mer behagelig hytteliv og reduserte fyringskostnader
Da snakker vi eksempelvis om tiltak som etterisolering av yttervegger eller etasjeskillere mot kryperom og loft. En bedre isolasjonsstandard bidrar til at oppvarmingen både blir enklere og mer økonomisk. Om hytta brukes noen helger i året fungerer det helt fint å bruke første kvelden av oppholdet på å oppnå komforttemperatur, men med hyppigere bruk vil de fleste sette pris på at det er enklere å varme opp. De som har systemer for å ringe hytta varm eller som lar varmen stå i vintermånedene, vil også merke en forskjell i strømforbruk og temperatur ved ankomst dersom isolasjonsstandarden er bedre. Dessuten blir det mer komfortabelt å oppholde seg på hytta, uansett om du skal være der en helg eller tre uker.
Har du planer om å gjøre etterisoleringstiltak på hytta i år, vil vi dessuten anbefale deg å gå for Hunton Nativo® Trefiberisolasjon. Den isolerer godt og ettersom den er laget av tre kan den by på noen ekstra egenskaper:
- Håndterer fukt – som reduserer faren for fuktskader. Det er særlig fordelaktig i hytter som står uoppvarmet store deler av året.
- Lagrer karbon i hele livsløpet og bidrar derfor til en lavere klimabelastning
- Lages av overskuddsmateriale fra sagbrukene, som betyr at råstoffet er naturlig, kortreist og fornybart
- Er behagelig og montere da den ikke gir kløe, samt at platene er formstabile og enkle å tilpasse med en helt vanlig sag.
Hunton Nativo® Trefiberisolasjon leveres også som løsull for innblåsing. Velger du innblåsing går jobben unna på halve tiden sammenliknet med håndisolering, og i tillegg er du sikret en sømløs isolering uten skjøter og omlegg. Innblåst isolasjon fyller dessuten svært godt rundt gjennomføringer i konstruksjonen og reduserer svinn til et minimum. Er det mulig å blåse inn isolasjon i ytterveggene på hytta, vil du også spare mye tid og penger ved at du slipper å skifte kledning.