Velger naturlig trefiber til miljøhytta

Publisert: 11. april 2023    

Den nye hytta skal bygges med respekt for naturen. Varsomt blir den satt opp på påler for å redusere inngripen i terrenget. Nøye utvalgte materialer og energibesparende løsninger skal bidra til et lettere fotavtrykk.

–  Hytta har et enklere arkitektonisk uttrykk og er utformet for bærekraftige løsninger, sier Frode Stiansen, prosjektleder i Leve Hytter. Hytteprodusenten inngår i selskapet Faun Gruppen, tidligere kjent som FH Gruppen.

Det er den nye hyttemodellen Lette han forteller om. Navnet spiller blant annet på at den skal gi et lettere fotavtrykk. Halvannet år med planlegging har gått med til å utvikle den 70 kvadratmeter arealeffektive hyttemodellen som er tegnet av Ram arkitektur på Lillehammer.

En høy grad av funksjonalitet kombinert med et lettest mulig avtrykk på klima og miljø har vært ledende gjennom hele prosessen. Påler i stedet for støpt betong, tretak i kombinasjon med solcellepanel, smarthusløsninger og rene, gjennomprøvde og helnorske byggematerialer er omhyggelig valgt. Og formuttrykket med tradisjonelt saltak vil passe inn i de fleste kultur- og naturlandskap.

 

Isoleres med trefiber fra Gjøvik

Hytta skal isoleres med trefiber fra Hunton, laget av miljøsertifisert granflis fra sagbrukene rundt Gjøvik.

–  Vi har valgt å bruke Hunton Nativo trefiberisolasjon fordi det passer utmerket inn i vårt konsept Lette hytter. Kortreiste naturlige råvarer med gode egenskaper og lavt klimagassutslipp. Vi ønsker at Lette hytter skal bestå av mest mulig naturlige materialer tvers gjennom, forklarer Stiansen.

Dampbrems vil erstatte den tette dampsperren, og bidra til en «pustende» konstruksjon og uttørking av uønsket overskuddsfuktighet som oppstår i bygg.

Skal være førstevalget for den bevisste hyttekjøperen

I et krevende hyttemarked er ambisjonene til prosjektlederen og Leve Hytter høye.

–  Vi ønsker at Lette skal være førstevalget for hyttekjøpere som er opptatt av klimafotavtrykk, naturlige byggematerialer og et lavt energiforbruk, men som samtidig verdsetter komfort, sier Stiansen.

Hyttemodellen, som på sikt vil ha et CO2-regnskap, lanseres på Hyttemessen på Hellerudsletta helgen 14.-16. april. Om alt går som planlagt vil visningshytta stå klar på Norsk Hyttesenteret i løpet av høsten.