Sammen om norsk skog: Hel ved!

Lars Frode Mathisen i Smarte Boliger sverger til trefiberisolasjon fra norske skoger. Ikke minst ser han kortreiste treprodukter som en viktig brikke i bærekraftig, lønnsom bruk av skogressurser.

Publisert: 3. juni 2019    

Lars Frode Mathisen er gründer og salgssjef i Smarte Boliger på Furnes, og jobber tett med datterselskapet Byggmontasje. Sammen utfører de håndverkertjenester og bygger boliger, hovedsakelig i Hedmark og Oppland. I over to år har Lars Frode konsekvent anbefalt Nativo® Trefiberisolasjon til sine kunder, både til nybygg og rehabilitering.

– Vi testet først ut trefiberisolasjon grundig, både i det nye huset til daglig leder i Byggmontasje, og i vårt nye kontorbygg på Furnes. Erfaringene gjør at jeg anbefaler trefiberisolasjon over en lav sko!

 

Fra norsk skog til norske hus

Flisen som Hunton bruker i Nativo® Trefiberisolasjon kommer fra norske skoger. Det sterke, gode tømmeret går til sagbruk for å bli til byggematerialer, og den ytterste delen av tømmerstokken blir til flis. På Hunton sin fabrikk på Skjerven i Gjøvik, blir denne flisen til helnorsk trefiberisolasjon. Det er Lars Frode glad for.

– Vi er heldige som har mye flott skog på innlandet. Det at hele treet utnyttes og blir til solide, norske byggeprodukter, er utrolig positivt.

Når materialet er kortreist, blir CO2-utslippet mye lavere enn når produksjonen foregår langt fra råvarens opprinnelse. Trefiberisolasjon binder karbon gjennom hele livssyklusen.

– I fylkene vi bygger i er vi omkranset av skog som brukes i produksjon av Nativo® Trefiberisolasjon. Å bygge med kortreiste produkter er helt enestående.

 

Trefiberisolasjonens gode egenskaper

For Lars Frode er det viktig å bygge sunne boliger som kundene får det godt i. Han forteller alltid kundene om Nativo.

–Trefiberisolasjonens fremste egenskap er at den «puster». Jeg vil ikke selv bo i en hermetikkboks, og det ønsker jeg heller for kundene mine. Vi bygger pustende konstruksjoner som gir et sunt og godt inneklima.

Trefiberisolasjonen er også enkel å jobbe med.

– Min erfaring er at du kan ta på den mye du vil, uten at det klør i det hele tatt. Hansker og støvmaske er overflødig, noe som gjør arbeidet mye enklere.

Lars Frode sier at trefiberisolasjonen kjøler huset om sommeren, holder på varmen på vinteren, og sørger for et naturlig nivå av luftfuktighet.

– Ettersom tre er et naturlig materiale, trekker isolasjonen til seg fuktighet og slipper den ut med jevne mellomrom. Slik unngår du at fukten samler seg og skaper råte og mugg, noe som verken er gunstig for huset eller for menneskene som bor der.

 

Med respekt for skogen

Lars Frode sier at skognæringen og industrien sammen kan ta vare på miljøet og våre lokale ressurser.

– I stedet for at deler av treet ligger igjen, kan hele tømmerstokken utnyttes til både reisverk, lekter og isolasjon. Dette er god håndtering og utnyttelse av viktige ressurser.

Han har høye tanker om norsk skognæring, og tror at samarbeid og ansvarlighet er essensielt for framtidens byggenæring.

– Jeg tror at bonden og skogeieren setter skogen sin høyt, og helst ser at så mye som mulig av ressursene tas hånd om på en klok måte. Samarbeidet mellom Hunton og Mjøsen Skog er et godt eksempel på at dette er fullt mulig, avslutter Lars Frode.

Se filmen med Mjøsen Skog og Hunton her.