Rivnings-objektet som ikke ville bli revet

Delbekk husmannsplass var en gang i tiden et av de mest moderne husene i området, men etter å ha stått tomt i flere tiår, ble det kjent som “Spøkelseshuset” blant de lokale på Nes. Det ville Christoffer Hønsen og Karin Axelsen gjøre noe med.

Historien startet senhøsten 2018. Paret gikk tur med hundene da de la merke til det nye «Til salgs»-skiltet ved det falleferdige huset langs Ålandsveien. Etter å ha sett litt nærmere etter, tenkte de begge at huset var uaktuelt.

– Dette skal vi i alle fall ikke ha! Det er en altfor omfattende jobb! Men så ville skjebnen det annerledes, smiler Karin.

Bak fasaden
For skjebnen lot dem ikke glemme det nesten 300 år gamle huset. De snakket med naboer og leste i de lokale historiebøkene, og innså at det var en perle som gjemte seg bak den nedslitte fasaden. Kun noen måneder senere kjøpte de eiendommen omtalt som et rivningsobjekt.

– Huset er fra 1734, og var tidligere husmannsplass under en av de større gårdene i området. Vi vet at det i 1928 ble lagt på en andre etasje – og at den daværende eieren ikke sparte på noe. Han byttet ut den da gammeldagse teglsteinen med betong, skar ut større og flotte Jugend-vinduer og la inn strøm og vann. Han installerte til og med telefon, forteller Karin.

–  Et lite paradoks er jo at dette huset, som må ha vært det mest moderne i sin tid, har blitt huset med det største forfallet, sier Karin.

Tradisjonell bærekraft
Det er lite som vitner om at huset har vært falleferdig i dag. Omkranset av stillas og byggematerialer, kunne man umiddelbart tro at man kom til et flunkende nytt byggeprosjekt. Men Christoffer og Karin peker gladelig ut delene av huset som har krevd tradisjonshåndverk.

–  Tankegangen vår hele veien har jo vært å gjenbruke så mye som mulig av det gamle, sier Christoffer.

Det er først når man trer inn i huset at man får glimt av hvor lenge huset har stått. Selv om stuen for øyeblikket er fylt til randen av gamle møbler, er de originale tømmerveggene det første man legger merke til. De oser sjel og varme.

– Det viktig for oss å ta vare på historien og tradisjonene i det som er her, fortsetter Christoffer.
I hvert rom kan de vise til forskjellige materialer som ivaretas – og de gamle teknikkene som er blitt brukt for å sikre at det blir godt bevart. Vinden blåser inn der de 100 år gamle vinduene er tatt ut for å restaureres for gjenbruk. Den rosa malingen som pryder inngangspartiet er ekte linoljemaling fra Møre.
Det har vært en lærerik prosess, og lærdommen er de opptatt av å føre videre.

– Det har vært filosofien vår hele veien. Ettersom vi bruker tradisjonshåndverk og de opprinnelige materialene, ønsker vi også å gi den kunnskapen videre til håndverkere eller lokale interesserte, forteller Karin.

– Vi har kjørt flere kurs her – både når det gjelder tørrmuring, leireforståelse og bruken av leire på muren, vindusrestaurering og hvordan lage komposisjonsmaling, sier hun videre.
– Vi ønsker å bringe tilbake heder og verdighet til dette autentiske stedet, og samtidig kunne vise hvordan ting ble gjort for 100 år og 200 år siden, legger Christoffer til.

Den største utfordringen
Når de blir spurt om hva som har vært den største utfordringen, skal vi tilbake til start.
– Det vanskeligste så langt i prosjektet vårt var faktisk kanskje det å overbevise oss selv om at vi skulle kjøpe eiendommen. Det var slettes ikke en enkel avgjørelse. Men da hadde vi bestemt oss, hadde vi kanskje en natt eller to med litt vond anger, og vi tenkte «hva er det vi har begitt oss inn på?». Men så har bare prosjektet vokst mer og mer på oss. Vi blir stadig mer glad i stedet, ser flere muligheter – og hvert enkelt element i prosjektet har sin premiering. Det blir jo sånn vi ønsker å ha det, forteller Christoffer.
– Og det vi har lært av livet som er levd her, og i løpet av denne prosessen, det kommer vi til å ta med oss videre i livet på Delbekk. Denne plassen er tuftet og skapt, de klarte seg med lite, og måtte gjenbruke det de hadde – og det er en fin bærekrafttanke som vi ønsker å bevare.
Og bærekraftstanken viderefører de også til resten av tomten. Husmannsplassen kommer med 61 mål med jord, og paret har sett til Vestlandet for å lære hvordan en kan utnytte lite jord. Så langt har de plantet 1500 solbær og rips, 300 rabarbra og 750 epletrær – men 2000 planter til er allerede bestilt. Denne frukt- og bærsatsningen skal resultere i kortreist cider og most fra Vormadalen, så Delbekk Husmannsplass får nytt liv også utenfor tomten i Åland. Selv hvis det ikke går, er utbyttet allerede tydelig.

– Vi sitter jo igjen med en ganske unik kunnskap, og masse glede. Det føles godt å ha gjort dette prosjektet. At det blir god bokvalitet – og at vi får det gamle integrert med det nye i en sånn fin harmoni, avslutter Christoffer.

FAKTA:

Hunton-materialer brukt på Delbekk Husmannsplass

Taket: isolert med 15 cm Hunton Nativo® Trefiberisolasjon
Gamlehusets loft og knevegger: byttet ut gammel isolasjon (sagflis og papir) med Hunton Nativo® Trefiberisolasjon
Gamlehuset forøvrig: etterisolert med 5 cm Hunton Nativo® Trefiberisolasjon
Plater på tilbygget: isolert med 5 cm Hunton Nativo® Trefiberisolasjon