Vindtett Plus™ gjør susen i både nytt og gammelt

Tømrer Fredrik Stebekk liker konstruksjoner i harmoni. Selv foretrekker han byggematerialer i tre, som trefiberisolasjon i kombinasjon med isolerende vindsperrer fra serien Hunton Vindtett Plus™.

Tømrer Fredrik Stebekk foran firmabilen til Stabekk Bygg AS

I «den hvite by ved Skagerak» holder Stebekk Bygg AS til. Her i Risør startet Fredrik Stebekk sin egen virksomhet i 2018, bare 26 år gammel.

– Helt siden jeg var liten har jeg vært veldig interessert i å bygge. Det lå i kortene at det var dette jeg skulle holde på med, sier han.

I 2020 består Stebekk Bygg av en tømrer, en lærling og han selv. De fleste jobbene foregår i Risør kommune, men de har også oppdrag i Kragerø. I starten jobbet Stebekk mest med restaureringer av gamle hus, men nå gjelder oppdragene like mye vanlig rehabilitering. Snart skal de også i gang med nybygg.

Portrett av tømrer Fredrik Stebekk

Tømrer Fredrik Stebekk foretrekker Hunton Vindtett Plus™, som også isolerer.

Komplett produkt til vegg og tak

Med sommerjobb i onkelens tømrerbedrift fra han var 14 år, har den unge bedriftslederen allerede rukket å få mange og gode erfaringer med Hunton Vindtett.

– Helt siden jeg var lærling har jeg brukt den gode, gamle Vindtett-plata, og senere Hunton Vindtett Plus™, både ved rehabilitering og etterisolering. Vi ser Vindtett går igjen i de fleste eldre boliger, og særlig i hus fra 70- og 80-tallet. Den kan absolutt sies å holde stand over tid, for det er fortsatt denne vi foretrekker å bygge med.

Ved å fjerne gamle vindsperrer og erstatte dem med nye og tykkere plater, tilføres bare et bedre produkt uten at konstruksjonen endres, forklarer han.

– Særlig der man ikke har all verdens med plass til å for eksempel fore ut en vegg uten å måtte flytte vinduene, er det supert å bruke Vindtett. Platene har en isolerende tilleggseffekt.

Ved begrenset med plass til utforinger og isolasjon, kan den isolerende effekten ved de tykkere platene delvis kompensere for isolasjonen, sier Stebekk, og fortsetter:

– I eldre hus er slike plater ikke minst med på å stive av bygget. Det er et komplett produkt vi har å gjøre med her.

Enklere byggeprosess og plater som ikke slår seg

I 2019 lanserte Hunton en ny produktserie med Vindtett, kalt Hunton Vindtett Plus™. Disse platene leveres i 15, 19 og 25 mm tykkelse, med eller uten fals. Stebekk er en av mange fagfolk som tok i bruk det fornyede produktet med en gang det kom på markedet.

– Å jobbe med fals øker sannsynligheten for gode skjøter. I tillegg kan man spare penger ved at man bruker mindre på festemidler, og fordi monteringstiden blir kortere. Siden de tykke platene også har veldig god vindavstivning samt at man unngår bruk av duk, er det ikke tvil om at byggeprosessen blir enklere, sier han.

Ofte jobber han på årstider hvor været er ustabilt.

– Med Plus-serien får du mye stivere plater som ikke slår seg, selv om det skulle komme en del regn mens du bygger. De tykkere platene tåler mer juling.

Holder vinterkulden borte fra anneks

En av Stebekk sine kunder hadde en lekestue som de benyttet som et lite anneks når familien kom på besøk. Her ønsket kunden å fore ut 10 cm, men det var det ikke plass til. I stedet løste Stebekk utfordringen med 5 cm Hunton Nativo® Trefiberisolasjon og 19 mm Vindtett Plus-plater.

– Før vi fikk isolert vegger og tak og installert Vindtett Plus, kunne det være hele 15 kuldegrader i annekset når det var 10 kuldegrader ute. Med en liten panelovn i tillegg, oppnår de nå raskt en lun temperatur til gjestene på kalde vinterdager.

Selv bruker Stebekk stort sett Nativo Trefiberisolasjon på alle jobber, mye på grunn av dens gode varmelagrende egenskaper. Han forteller at også kundene skryter av Huntons isolerende og beskyttende trefiberprodukter.

– Kombinasjonen av trefiberisolasjon og Vindtett Plus-plater har vi brukt i en rekke hus, tilbygg og nå også i to annekser. Kundene er svært fornøyde. Ettersom jeg synes det er viktig at materialer i samme konstruksjon harmonerer med hverandre, blir jeg ekstra glad når kundene liker slike utførelser.

Gode egenskaper ved kuldebroer, vann og fukt

Stebekk legger vekt på at platene er gode når det kommer til hygroskopiske egenskaper.

– Med Vindtett Plus får du enda bedre isolasjon på bærende konstruksjon over stendere og bedre u-verdi i veggen. Tre isolerer veldig godt selv i komprimert tilstand. Den store fordelen med tre er at det holder en jevn temperatur.
Han er også imponert over platenes evne til å tåle vann og fukt.
– Vindtett- og Vindtett Plus-platene bidrar godt til å oppta og avgi fukt avhengig av luftens relative fuktighet, og de tykkere platene tåler enda mer. Det skiller dem fra mange andre vindsperrer, sier Stebekk.