Tre-fan!

Hos Fredrik Åhnberg er det skog, tømmer og trefiber som gjelder.

I 17 år har Fredrik drevet Svanå Bygg i Västerås. Siden 2003 har firmaet jobbet nesten ene og alene med restaurering av gamle hus. De har prosjekter i hele midt- Sverige, og teller ni ansatte. Tidligere jobbet Fredrik mye med moderne materialer, men nå snur ikke snekkeren ryggen til tre.

Hos meg er det i grunnen ikke noe spørsmål. Skal jeg gjøre jobben, blir det trefiberisolasjon, ler Fredrik.

På et tidspunkt virkelig fikk øynene opp for tre som materiale. Å bygge med tømmer og å bevare gamle bygg, var noe han ville bli god på. Etter kursing og en toårig utdannelse, opprettet han Svanå Bygg.

Et kunstverk av en herregård

Ute på den svenske landsbygda renner en liten elv forbi en gammel herregård. Gården består av et hovedhus og to tilhørende kårboliger, hvor Svanå Bygg renoverer begge kårboligene.

Store, nylagde kakkelovner er plassert i ulike rom, veggene er leirpusset og alle detaljer i tre er høvlet for hånd. I den ene kårboligen har de gjenbrukt alle vinduer og dører, og hentet inn gammelt gulv for å bevare den opprinnelige stilen. Den andre kårboligen er fra 1698. Her har gamle tømmerstokker fått nytt liv. Samtlige vegger er malt fra gulv til tak, i nydelige, detaljerte motiver fra 1600-tallet. Også taket, peisen og trappen har heldekkende malerier. En dekorasjonsmaler fra Stockholm ble spesifikt leid inn til å gjøre jobben, og har hittil svingt kosten på gården i 2,5 år.

Stedet er som et museum, hvor kullkjeler brukt på kalde netter ligger pent dandert på heklede sengetepper. Her og der har Fredrik og samarbeidspartnerne sørget for å opprettholde det gamle uttrykket, til tross for moderne funksjoner. De har installert stilige lysbrytere i messing, og bygget en svær, gammeldags peis mellom tradisjonelle kjøkkenfasiliteter. Selv om badet er nytt og moderne, står en stor, gammel smijernsnøkkel i låsen.

Naturen som verktøykasse

Svanå Bygg bruker naturlige materialer, som leire, mose, tømmer og trefiber. Noen ganger får de også benytte seg av nærliggende skog, som ved herregårdsprosjektet. I tråd med Fredriks fokus på miljø og bærekraft har de her brukt tømmer fra skogen som ligger bare to kilometer unna.

Siden Fredrik og kollegaene bygger økologisk og diffusjonsåpent, blir trefiberisolasjon en helt naturlig del arbeidet. Komfort og rene materialer står sterkt også hos kundene, som bare har gitt gode tilbakemeldinger.