Trefiberisolasjon – Et enkelt valg

Flere og flere sverger til trefiberisolasjon når de bygger. Noen av grunnene er at tre er et naturlig og fornybart byggemateriale, og at du kan bygge en konstruksjon som «puster».

Thomas Jacobsen viser frem Hunton Nativo

Ifølge klima- og miljødepartementet har Norge som mål å redusere utslippet av klimagasser med 50 til 55 prosent innen 2030. Regjeringen kan fortelle at byggevarer står for hele 24 prosent av utslippene til sektoren bygg- og anlegg, og at bygg- og anleggsnæringen samtidig vil spille en viktig rolle i det grønne skiftet i bransjen. Trefiberisolasjon kan være et steg i riktig retning. Flere håndverkere i Norge sverger allerede til Huntons trefiberisolasjon. I denne artikkelen kan du lese mer om hvorfor.

Pustende boliger

Nativo® Trefiberisolasjon er et godt alternativ når du vil bygge uten tett plast i vegger og tak. Uten bruk av tett plast «puster» konstruksjonen bedre. Lars Frode Mathisen, gründer og salgssjef i Smarte Boliger på Furnes, begynte å bruke trefiberisolasjon for tre år siden.

– Tette hus er ikke bra for oss. Vi ønsker ikke at kundene våre skal bo i «hermetikkbokser». Vår erfaring er at trefiberisolasjon øker den relative luftfuktigheten i huset. Det tror vi er bra for oss mennesker, sier han.

Tre har god varmelagrings-kapasitet, ettersom tre er en termisk masse. I tillegg har trefiberisolasjon ekstra gode lyddempende egenskaper. Lyden isoleres effektivt både mellom rom og bjelkelag.

Hygroskopiske egenskaper

Nativo® Trefiberisolasjon har hygroskopiske egenskaper, som betyr at den opptar og avgir fukt avhengig av luftens relative fuktighet.

– Trefiberisolasjon opptar og avgir fukt avhengig av luftens relative fuktighet, noe som er bra i et nordisk klima der vi har store variasjoner i temperatur og luftfuktighet, forklarer Thomas Løkken, teknisk sjef i Hunton.

Kortreist og fornybar råvare

Nativo® Trefiberisolasjon er i all hovedsak basert på tre, en kortreist og fornybar råvare fra skogene i Innlandet. All flis som brukes kommer fra et PEFC™-miljøsertifisert skogsbruk, som betyr at skogen drives etter strenge regler. En klar fordel med trefiberbasert isolasjon er at den lagrer karbon gjennom hele produktets livsløp, noe som bidrar til et lavt klimafotavtrykk.

I tillegg opplever mange at den er behagelig å jobbe med, og at den ikke gir kløe eller ubehag.

For de som jobber med trefiberisolasjon, betyr naturlige råvarer et mer behagelig arbeidsmiljø. Den er behagelig å jobbe med og gir ikke kløe eller ubehag.

Platene er kompakte og enkle å kutte, og formen på platene holder seg stabil. Trefiber reduserer luftbevegelser i isolasjonen, og gir en god tetting rundt vinduer og stenderverk og færre kuldebroer.

Når bør jeg anbefale Nativo Trefiberisolasjon?

  • I rehabiliteringsprosjekter, nybygg, trehus og hytter
  • I småhus og rekkehus inntil tre etasjer (brannklasse 1)
  • Når det er ønskelig å bygge en pustende konstruksjon
  • I bygg hvor det er ønskelig med god lydisolering
  • I bygg hvor man er opptatt av å velge løsninger med lavt klimafotavtrykk

Finn ut mer på hunton.no.