Trefiberisolasjon: Et enkelt valg

Flere og flere sverger til trefiberisolasjon når de bygger. Noen av grunnene er boliger som «puster», et godt inneklima og fornybare byggematerialer.

Thomas Jacobsen viser frem Hunton Nativo

Ifølge klima- og miljødepartementet har Norge som mål å redusere utslippet av klimagasser med 50 til 55 prosent innen 2030. Regjeringen kan fortelle at byggevarer står for hele 24 prosent av utslippene til sektoren bygg- og anlegg, og at bygg- og anleggsnæringen samtidig vil spille en viktig rolle i det grønne skiftet i bransjen. Trefiberisolasjon kan være et steg i riktig retning. Flere håndverkere i Norge sverger allerede til Huntons isolasjon lagd av trefiber. I denne artikkelen kan du lese mer om hvorfor.

Pustende boliger med godt inneklima

Nativo® Trefiberisolasjon er et godt alternativ når du vil bygge uten tett plast i vegger og tak. Uten bruk av tett plast puster konstruksjonen bedre. Lars Frode Mathisen, gründer og salgssjef i Smarte Boliger på Furnes, begynte å bruke trefiberisolasjon for tre år siden.

– Tette hus gir dårlig inneklima, og det er ikke bra for oss. Vi ønsker ikke at kundene våre skal bo i hermetikkbokser, noe som er hovedgrunnen til at vi på det varmeste anbefaler trefiberisolasjon. Med trefiberisolasjon øker den relative luftfuktigheten i huset. Det gir et mer naturlig inneklima for mennesker, sier han.

Materialer av tre lagrer og avgir varme i takt med omgivelsene. Det er treets termiske masse som gjør at det fungerer som et varmebatteri, som lades opp og avgir varme over tid.

Trefiberisolasjon kjøler huset om sommeren, og holder på varmen på vinteren, samtidig som det slipper inn litt fuktighet. En slik pustende konstruksjon gir et naturlig og sunt inneklima.

Innemiljøet blir også bedre fordi trefiberisolasjon i tillegg har lyddempende egenskaper. Lyden isoleres effektivt både mellom rom og bjelkelag.

Reduserer faren for kondens og fuktskader

Nativo® Trefiberisolasjon er et hygroskopisk materiale, som betyr at det kan ta opp, transportere og avgi fukt i mye større grad enn andre isolasjonstyper. Materialet opptar og avgir fukt i takt med fuktendringer i omgivelsene.

– Trefiberisolasjon kan redusere faren for kondens og fuktskader. Materialet har stabile konstruksjonsegenskaper, noe som er et smart valg i et nordisk klima der vi har store variasjoner i temperatur og luftfuktighet, forklarer Thomas Løkken, teknisk sjef i Hunton.

Kortreist og fornybar råvare

Nativo® Trefiberisolasjon er laget av en kortreist og hovedsaklig fornybar råvare fra skogene i Innlandet. All flis som brukes kommer fra et PEFC™-miljøsertifisert skogsbruk, som betyr at skogen drives etter strenge regler. En klar fordel med trefiberbasert isolasjon er at den lagrer karbon gjennom hele produktets levetid, noe som bidrar til et lavt klimafotavtrykk.

For de som jobber med trefiberisolasjon, betyr naturlige råvarer et mer behagelig arbeidsmiljø, da de mener at trefiberisolasjon ikke irriterer hud eller luftveier.

Platene er kompakte og enkle å kutte, og formen på platene holder seg stabil. Trefiber reduserer luftbevegelser i isolasjonen, og gir en god tetting rundt vinduer og stenderverk og færre kuldebroer.

Når bør jeg anbefale Nativo Trefiberisolasjon?

  • I rehabiliteringsprosjekter, nybygg, trehus og hytter
  • I småhus og rekkehus inntil tre etasjer (brannklasse 1)
  • Når det er ønskelig å bygge uten tett plast i vegger og tak for en pustende konstruksjon
  • I bygg hvor det er ønskelig med god lydisolering
  • I bygg hvor man er opptatt av å velge løsninger med lavt klimafotavtrykk

Finn ut mer på hunton.no.