Gir nytt liv til gamle hus

For byggingeniør Peter Ström har tradisjonelt håndver og bygging stor betydning. Han sverger til trebaserte materialer, og vil ikke være trefiberisolasjon foruten.

I over 20 år har Peter drevet HPS Kulturmiljövård AB i Köping. Firmaet har ti ansatte, som restaurerer og flytter eldre bygninger. Oppdragene kommer fra fylkeskommuner, kommuner og privatpersoner, i hele midt-Sverige. I over ti år har firmaet brukt trefiberisolasjon som en naturlig del av sitt økologiske virke.

Som navnet tilsier, er HPS Kulturmiljövård opptatt av å verne om og bevare historie og kultur. Dette gjør de gjennom tradisjonelt håndverk, hvor de benytter seg av så mye opprinnelige og naturlige materialer som mulig. Foruten el- og VVS, tar firmaet på seg fulle restaurerings- og flytteprosjekter.

Gir nytt liv til gamle hus

Første gang Peter ble introdusert for trefiberisolasjon fra Hunton, var på en byggemesse i 2007. Bare én måned etter messen, hadde HPS isolert sitt første husprosjekt med trefiber.

– Hittil har vi ikke hatt en eneste kunde som ikke har vært fornøyd, smiler Peter.

Han forteller at de arbeider innenfor en nisje, med sin økologiske tankegang og flytting av eldre hus. Noe som kunne blitt en utfordring i dette arbeidet, er trefiberisolasjonen med på å løse. Ved flytting av eldre hus, gjelder nemlig regler for nybygg i Sverige, deriblant varme- og energikrav.

– Takket være trefiberisolasjon klarer vi å regne hjem den jobben. Siden Nativo-platene er så kompakte, klarer isolasjonen effektivt å beholde god varme. Husene ser bra ut, vegger og gulv blir ikke for tykke, og vernemyndighetene blir fornøyde, forklarer Peter.

Fra værbitt båtnaust til idyllisk sommerhus

Ved innsjøen Hjälmaren ligger et båtnaust helt nede i vannkanten. Her jobber HPS med å restaurere det gamle naustet til et fullt beboelig sommerhus. Det opprinnelige uttrykket skal bevares, slik at det fortsatt ser ut som et røft naust fra utsiden. Innvendig skal det bli moderne.

– I og med at naustet ligger i vannkanten benytter vi oss av trefiberisolasjon. Dermed kan fukten fra innsjøen vandre gjennom materialet og inn i huset, i stedet for å bli værende og skape problemer for konstruksjonen. Det kan skape mugg midt på veggen. Det skjer ikke med tre og trefiber i veggene. Treets hygroskopiske egenskaper gjør at husene fungerer som de skal, forklarer Peter.

Både i gulv, vegger og tak er det brukt plater med Nativo® Trefiberisolasjon Plater. Ettersom de vil ha så stor avstand mellom vannoverflaten og huset som mulig, valgte de 20 cm tykke isolasjonsplater i gulvet. Siden naustet ikke er like romslig som et hus, ønsket de å få så stor takhøyde som mulig, samt å spare plass ved å holde nede tykkelsen i veggen. Derfor har de lagt 16 cm tykke plater med Nativo.

Sagflis og trefiber

Peter forklarer at deres kunder ofte er miljøbevisste, og opptatt av bærekraftig bygging. De liker at trefiberisolasjon har tre som viktigste råstoff, og at det følger gammel byggetradisjon. At trefiberplatene isolerer lyden på effektivt vis, både mellom rom og bjelkelag, er også en stor fordel.

Kundene synes dette er et fantastisk produkt, sier Peter, ettersom det både følger historisk byggetradisjon, og er et moderne produkt som faktisk fungerer.

– Med trefiberisolasjon får du et hus som har det bra. Og når huset har det bra, vil de som bor i det også få det godt.

Gjenbruk og naturlige materialer i fremtidens bygg

Som ingeniør og historiker er Peter veldig interessert i byggetradisjon, og jobber bevisst for en bærekraftig byggeindustri. Han ser økologi og sirkulærøkonomi som den ultimate veien å gå.

– Jeg mener at hus som har naturlige materialer, holder mye lengre enn hus med moderne plastmaterialer. Platene med trefiberisolasjon kan også gjenbrukes. Tradisjonell isolasjon blir jo dårlig med tiden, så den vil du ikke ta med deg, sier Peter.

Peter tror sterkt på naturlige råvarer i framtidens byggeindustri.

– På sikt tror jeg at de fleste husene i stor grad vil bestå av tre. Allerede nå bygges det mange fleretasjes hus i rent tre og tømmer. Hva er vel da mer naturlig enn å isolere disse husene med trefiber, spør Peter