Å flytte inn i et kulturminne

Villa Grønvold i Nord-Odal er et kulturminne i norsk arkitekturhistorie. Peder og Elly Mari Rist Skeistrand vil nå restaurere det til sin opprinnelige stand – og flytte inn.

Det hele startet da paret fra Lofoten bestemte seg for at de ville flytte sørover. De ønsket seg en stor tomt med skog – og hadde egentlig sett seg ut et småbruk på Kirkenær. Men da Elly Mari snublet over annonsen med Villa Grønvold, ble hun forelsket:

– Da jeg så glassverandaen og trappeoppgangen … jeg fikk nesten ikke sove om natten, sier hun.

– Det var så fint! Jo mer jeg så på det, jo mer betatt ble jeg. Men Peder var ikke så veldig giret. Han var stille i tre dager etter at jeg viste det til ham.

Ulikt fokus

Peder vendte seg til tanken i løpet av disse tre dagene – og til slutt sa han ja til prosjektet. De hadde ikke mulighet til å dra på visning, men bestemte seg for å legge inn et bud. De gikk seirende ut av budrunden.

– Huset ble jo kjøpt usett – noe som kanskje var bra, sier Peder med et smil.

– Ved overtakelsen og inspeksjonen av huset etter vi hadde kjøpt det, så måtte Peder dra ned alene fordi jeg ikke hadde mulighet til å bli med, sier Heidi.

– Han hadde meg med på FaceTime, slik at vi skulle få opplevelsen sammen.

– Når jeg gikk rundt og filmet, så ser jo hun på detaljene og hvor fint alt var, sier Peder.

– For henne var det nesten sånn at vi kunne flytte inn med én gang. Men så er jo jeg litt annerledes. Jeg ser på alle de tingene som må fikses for at det skal bli klart, sier Peder.

Det er lett å forstå dem begge når en ser hvordan prosjektet har utviklet seg. I flere rom er gulvet tatt opp. Noen steder er dører og vinduer tatt av for restaurering – på loftet ligger alle gulvplankene merket med hvor de skal settes på plass igjen. Planen videre er at all maling skal strippes av veggene. Likevel er det vanskelig ikke å legge merke til detaljene i huset: de støpte dørhåndtakene med perlemor. Ovnene fra Drammen Jernstøper Treutskjæringene på trappeoppgangen. Og det fargede glasset i den slående glassverandaen i andre etasje er nok til å ta pusten fra deg.

Bevarer det gamle

Men det har ikke bare vært enkelt å navigere i dette prosjektet – selv om ekteparet nå framstår som eksperter på både restaurering og arkitekturhistorie.

– Det som er mest utfordrende, er at det er så mange forskjellige meninger om hvordan man skal gjøre ting. Spesielt innenfor byggebransjen, sier Peder.

– De er vant til å bygge etter ny, norsk standard – der ting skal være tette. Det er en helt annen tankegang bak gamle hus. De puster. Du kan ikke tette igjen veggene med plast og maling som ikke puster – da ødelegger man huset. Vi kom i kontakt med et lokalt miljø som har kunnskap om å bevare gamle hus, fant de riktige samarbeidspartnerne og har vært i kontakt med spesialister fra fylkeskommunen. Så nå vet vi jo hvordan vi skal gå fram.

Deler kunnskapen

All lærdommen de har plukket med seg på veien, gir de også videre. Da de startet Instagramkontoen @villa_gronvold var tanken kun å dokumentere prosessen for seg selv og familien, men interessen viste seg å være stor. Nå er det over 12 000 som følger med på oppussingen deres på Instagram.

– Vi har lyst til å vise andre som vurderer å kjøpe hus at man kan overta gamle hus og restaurere dem til slik de en gang var. Både ved å gjenbruke alt det originale, men også med bruk av nye materialer som jobber sammen med huset, forteller Peder.

– I Villa Grønvold skal man se at det er et gammelt hus. Man skal ikke ha nye brytere eller dippedutter, men tanken er at det vil ligge smarte løsninger i bakgrunnen – som brytere som styres av telefonen og kan programmeres til å slukke lys og senke varme idet du drar på jobb, legger han til.

Selv om det er lenge til huset er ferdig, ser paret tydelig for seg den nye hverdagen.

– Framtiden i dette huset blir veldig bra, smiler Elly Mari.

–  Vi har store planer i hagen som vi allerede har begynt på. Vi prøver å bygge det opp litt som det var – med flott urtehage og kanskje et tun. Det blir spennende. Vi gleder oss!

 

FAKTA:

Hunton-materialer brukt på prosjektet i Nord-Odal:

Hunton Nativo® Trefiberisolasjon Plater

 

Hunton Nativo® Trefiberisolasjon

Hunton Nativo Trefiberisolasjon er en isolasjon som i all hovedsak er basert på naturlig trefiber. Den kortreiste granfliser som brukes i produksjonen kommer fra miljøsertifisert skog i Innlandet. Isolasjonsplatene er formstabile, puster godt, har god varmelagringskapasitet og lyddempende egenskaper, og kan brukes i vegger, gulv og tak. Innblåst isolasjon gir en sømløs isolering uten skjøter og omlegg, og er en effektiv og kostnadsbesparende løsning for tak, vegg og gulv, for alle typer bygg.