Smarte Boliger bygger «pustende» konstruksjoner

Husbyggeren er lidenskapelig opptatt av å bygge boliger med pustende konstruksjoner. Trefiber er derfor førstevalget.

Lars Frode Mathisen er salgssjef i Smarte Boliger på Furnes, et selskap han opprettet i 2015. Fire år etter har Smarte Boliger blitt to firmaer med totalt 31 ansatte. De utfører håndverkertjenester og bygger eneboliger, flermannsboliger og fritidsboliger, hovedsakelig i Hedmark og Oppland.

For to år siden bestemte Lars Frode seg for å prøve ut trefiberisolasjon. Testpilot ble sjefen i datterselskapet Byggmontasje, Jarle Jakobsen. Til sitt nye hus ønsket Jarle det beste norsk byggeskikk kunne by på. Det var derfor et enkelt valg å være forsøkskanin.

– Huset fikk Nativo® Trefiberisolasjon Innblåst i alle vegger, bjelkelag og tak. Nå har vi bodd i huset i to år, og er kjempefornøyde med resultatet, smiler Jarle.

Lær om Huntons lokalproduserte trefiberisolasjon fra Gjøvik, som gir Smarte Boliger fordelen av kortreist materialbruk og bidrar til et redusert miljøavtrykk.

Jarle sier at et vanlig, tradisjonelt bygd reisverkshus med plast og annen isolasjon, ofte bare har 10 – 12 prosent relativ luftfuktighet på vinteren. Det kan gi kløe og ubehag i luftveier, i øyner og på huden.

– Den pustende konstruksjonen har gjort underverker. Etter å ha gjort målinger over to år, har vi på vinterstid 25 prosent relativ luftfuktighet. Dette er mye mer naturlig for oss mennesker, og for materialene i huset. Målingene viser at vi har et hus det er behagelig å bo i, sommer som vinter. Vi angrer ikke et sekund, sier Jarle.

Opplev trefiberisolasjonens lyddempende egenskaper og allsidighet, ideell for ulike deler av bygget, som gjør det til et allsidig valg for isolasjon.

Vil ikke bo i hermetikkbokser

Begeistret over materialets egenskaper, var Lars Frode ikke i tvil om å bruke trefiberisolasjon i de to firmaenes nye kontorbygg i Furnes.

Her testet vi ut hele produktporteføljen til Hunton. Vi har Nativo trefiberisolasjon og Fermacell® Fibergips i både bjelkelag, yttervegger og i delingsvegger, i tillegg til at vi brukte vindsperren Hunton Vindtett™, sier Lars Frode.

Møt Lars Frode Mathisen, salgssjef og grunnlegger av Smarte Boliger, en ledende aktør innen håndverkertjenester og bygging av boliger i Hedmark og Oppland.

– At huset er for tett er verken bra for huset, eller bra for oss. Vi vil ikke selv bo i «hermetikkbokser», og det ønsker vi heller ikke for kundene våre. Det er hovedgrunnen til at vi anbefaler trefiberisolasjon på det varmeste, sier Lars Frode.

Han er veldig fornøyd med de nye kontorlokalene, og har konsekvent anbefalt trefiberisolasjon til sine kunder de siste to årene, både til rehabilitering og i nybygg.

– Vi har bare fått gode tilbakemeldinger fra kundene. Trefiberisolasjonen kjøler huset om sommeren, og holder på varmen på vinteren, samtidig som det slipper inn litt fuktighet. En slik pustende konstruksjon gjør at huset er godt å bo i, forklarer Lars Frode.

Full Hunton-konstruksjon på nybygg

Oppnå et optimalt innemiljø hele året med trefiberisolasjonens pustende konstruksjon, som naturlig regulerer fuktigheten og forhindrer råte og mugg.En typisk husoppføring fra Smarte Boliger blir fullt utrustet med trefiber. For å få en kompakt vegg- og takkonstruksjon, brukes Intello Plus® dampbrems på yttervegger og undertak. I yttervegger, yttertak og på loft er det gjerne Nativo® Trefiberisolasjon Innblåst, og i delingsvegger legges plater av den samme isolasjonen. Utvendig på vegger og tak brukes vindsperren Vindtett™.

Lars Frode trekker frem at trefiberisolasjon har veldig gode lyddempende egenskaper, og at det kan brukes overalt. I tillegg er han svært positiv til fuktegenskapene ved denne type isolasjon.

Utforsk byggeprosessen av Smarte Boligers moderne kontorbygg i Furnes, der de benytter hele Huntons produktportefølje, inkludert Nativo® Trefiberisolasjon og Hunton Vindtett™

Bygging av moderne kontorbygg i Furnes

– Siden trefiber er et helt naturlig materiale laget av tre, trekker det seg til fuktighet og slipper den ut i et naturlig tempo med jevne mellomrom. Det gjør at fukten ikke samles nederst i veggene, noe som kan skape råte og mugg.

I tillegg til trefiberisolasjonens gode egenskaper, synes Lars Frode at miljøperspektivet er viktig.

– Det er bare Mjøsa som skiller plasseringen av Huntons fabrikk på Gjøvik fra oss, noe som virkelig gjør materialbruken vår kortreist. Det å bidra til et mindre CO2-avtrykk er selvsagt en takknemlig fordel.