Hunton er leverandør til verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk – The Plus

Den norske møbelprodusenten Vestre bygger nå verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk på Magnor i Eidskog. Fremtiden bygges i tre, mer spesifikt med Huntons byggematerialer laget av trefiber. The Plus, som fabrikken heter, er et arkitektonisk mesterverk som skal trekke folk fra hele verden.

Publisert: 27. oktober 2021    

Vestres nye fabrikk, The Plus, forventes å stå ferdig om noen få måneder. Det er den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår, og skal fungere som et globalt utstillingsvindu for bærekraftig og høyeffektiv produksjon.

– The Plus er verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk. Det er et prosjekt som skal bevise at det går an å skape masse nye, spennende og attraktive arbeidsplasser. Samtidig som vi tar vare på sårbar natur, biologisk mangfold og bidrar til å stoppe klimaendringene, sier Jan Christian Vestre, daglig leder av Vestre møbelfabrikk.

Skal redusere klimagassutslipp med 55%

Byggeprosjektet overgår kravet i Parisavtalen ved å redusere klimagassutslippene med over 55 prosent sammenliknet med et tilsvarende konvensjonelt fabrikkbygg. Det hele muliggjøres ved at det i hovedsak bygges i et naturmateriale som tre, som lagrer CO2.

Vestre har sammen med Hunton, arkitektene, ingeniørene og bygningsfysikerne, utviklet løsninger som aldri tidligere har blitt bygget. Et helt spesielt byggeprosjekt.

– Vi er veldig stolte av å ha Hunton med på laget. Hunton kunne levere en helt unik fasadeløsning. En klimavegg av miljø- og klimavennlige materialer som ingen andre kunne tilby, sier Vestre.

Huntons produkter er laget av treflis fra norske, PEFC™-sertifiserte skogbruk. Av treflis lages trefiber, som er den største og viktigste råvaren i Huntons trefiberbaserte byggematerialer. Tre binder karbon gjennom hele produktets livsløp, så ved å bygge i tre, bidrar man til å redusere utslippene av CO2.

– Det er nettopp dette som er en av bidragene til at fabrikken vår reduserer klimagassutslippene med over 55 prosent. Hunton gjorde det mulig ved å levere et svært fleksibelt system, som var raskt å bygge og som hadde ekstremt høye isolasjonsverdier, sier Vestre.

Kombinerte Hunton Massiv Plus™ og Hunton Komplett™

Til massivtrekonstruksjonen på The Plus ble Huntons løsning Hunton Massiv Plus valgt. Dette er en smart og effektiv påforingsløsning for alle massivtrekonstruksjoner, som gjør det enkelt å velge et enhetlig materialbruk med trebaserte produkter.

I samarbeid med hovedentreprenøren Ø.M. Fjeld, prosjekterte, mengde- og prisberegnet Hunton prosjektet og sørget for levering på byggeplass i henhold til avtalte løsninger. Denne kombinerte tjeneste- og produktleveransen, Hunton Komplett, kan inneholde hele eller deler av Huntons produktsortiment, og gjør det enklere å få oversikt over materialbehovet og leveransen.

– Vi valgte Hunton som leverandør fordi de kunne levere prefabrikkerte elementer. Miljøaspektet til Hunton var viktig for oss, samt at produktene kommer ferdig kappet og tegnet slik at vi enkelt kan montere alt på byggeplassen, sier Jonas Nykänen, i Ø.M. Fjeld, hovedentreprenør på The Plus.

– Samarbeidet med Hunton har vært veldig bra. Vi bygger med 45 cm Hunton I-bjelker her, som fylles med Hunton Nativo® Trefiberisolasjon, forklarer Nykänen.

For Hunton, som ønsker å bidra til økt bruk av tre i bygg, var dette et drømmeprosjekt.

– Vi skal være en bidragsyter i etableringen av den helsirkulære verdikjeden for tre. Gjennom å engasjere oss i prosjekter som The Plus, som jobber for å skape økt kompetanse, innovasjon og verdiskapning og inspirere til det grønne skiftet, skal vi sammen jobbe for en sirkulær fremtid. Vi mener at fremtiden bygges i tre, og den er fornybar og sirkulær, sier Arne Jebsen, administrerende direktør i Hunton.

Foto kred: Vestre Street Furniture

Foto kred: Vestre Street Furniture

Skal redusere energibehovet med 90%

Bygget har som mål å ikke bruke energi, men å redusere levert energibehov med 90 prosent. Det vil si at tetthetskravene, kravene til bygningsfysikk, U-verdi og isolasjonsevne er ekstreme. Med dette skal The Plus bli det første industriprosjektet i Norden som oppnår aller høyeste miljøsertifisering, BREEAM Outstanding.

Selve fabrikken består av 2.700 m3 limtre og massivtre som settes sammen som byggeklosser som produseres ferdig i fabrikk og heises på plass med millimeters presisjon. De prefabrikkerte elementene gir en rask, bærekraftig og trygg byggetid.

Hunton har bidratt til utviklingen

Vestre forklarer at samarbeidet med Hunton har vært strålende, og at Hunton har vært en viktig samarbeidspartner fra start til slutt.

– Hos Hunton møter vi kreative, løsningsorienterte og glade mennesker som også har lyst til å være med å endre verden litt – dag for dag. Når man tar fatt på et såpass krevende prosjekt som The Plus har vært, er dette egenskaper man er nødt til å ha for å få et godt partnerskap, sier Vestre.

– Vi er utrolig stolte over å ha fått tatt del i både planleggingen av løsninger og leveranser, og bidratt med å utvikle og bygge, verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk sammen Vestre, sier Jebsen.

– The Plus er uten tvil et av de mest spennende prosjektene Hunton har vært med på. Vi håper at dette kan inspirere flere selskaper innen norsk industri til å bygge fremtidsrettet, solid og fornybart i fremtiden, som The Plus, sier han.

Inspirere til det grønne skiftet

Fabrikken er designet av det verdenskjente arkitektkontoret BIG, Bjarke Ingels Group som leverer spektakulær arkitektur som ivaretar skogene i området rundt fabrikken. Bygget er formet som et stort pluss-tegn med et sirkulært nav i midten.

Vestre har store ambisjoner for å inspirere flere til å ta del i det grønne skiftet. The Plus skal bli mer enn bare en fabrikk. Her skal det være et besøkssenter og 300 mål med opplevelsespark som skal bidra til å utvikle Magnor til en attraktiv destinasjon for besøkende fra hele verden.

– Vi har to mål; å bli størst i Europa og å bli verdens mest bærekraftige møbelprodusent. Norge trenger flere lønnsomme eksportbedrifter, og vi må øke fastlandeksporten. Jeg håper og tror at prosjektet kan inspirere andre til å satse på norsk industri, avslutter Vestre.