Trefiberisolasjon valgt til The Urban Village

OBOS og prosjektet The Urban Village har vunnet den internasjonale konkurransen Reinventing Cities. I løpet av få år vil en fremtidsrettet og bærekraftig urban landsby stå klar på Furuset i Oslo. Med trefiberisolasjon basert på en fornybar og kortreist råvare er Hunton med på laget.

Publisert: 11. juni 2019    

Foto: The Urban Village vil ligge i den planlagte bygata på Furuset. Illustrasjon: LPO Arkitekter.

Prosjektkonkurransen Reinventing Cities arrangeres av organisasjonen Cities Climate Leadership Group. I år deltok 15 storbyer. Som Europas miljøhovedstad i 2019 stilte Oslo med to eiendommer i Groruddalen; på Stovner og på Furuset. I konkurransen om å utvikle eiendommen på Furuset, gikk OBOS med sitt konsept av med seieren. Det betyr at OBOS får kjøpe eiendommen, og sette prosjektet The Urban Village ut i livet sammen med teamet bak vinnerbidraget.

 

Samarbeidsprosjekt for framtidens nabolag

The Urban Village skal ligge langs den planlagte bygata på Furuset. Hanne Løvbrøtte i OBOS ledet vinnerteamet som har utviklet prosjektet.

– Et nytt nærmiljøhus og en unik møteplass for innbyggerne inngår i planene. Ikke minst skal to boligbygg med fleksible, framtidsrettede leiligheter settes opp. Målet er at byggene skal produsere mer energi enn de bruker, sier Løvbrøtte.

Med i den tverrfaglige gruppen er også arkitektkontoret LPO, landskapsarkitekter fra SLA, miljøingeniører i Bollinger+Grohmann, entreprenøren Veidekke og Huntons eksperter på trefiberisolasjon.

 

Trefiberisolasjon – et naturlig valg

Kortreiste Hunton Nativo Trefiberisolasjon er lagd hovedsaklig av flis fra norske skoger, og produseres på Huntons fabrikk rett utenfor Gjøvik. Materialet har en rekke fordeler, for menneskene som skal bo og leve i byggene, for boligene – og for miljøet. Huntons trefiberbaserte-produkter lagrer mer karbon enn mengden CO2 som slippes ut ved produksjon. Trefiberisolasjonen kan gjenbrukes, og gjenvinnes til andre formål.

Ole Mathias Lygren er daglig leder i Norsk Trefiberisolering, Huntons datterselskap.

Han forteller at de miljømessige gevinstene ved å bygge med treprodukter stod sterkt i prosjektet. OBOS satte miljø og bruk av trematerialer først, og fant deretter løsninger basert på dette valget.

– OBOS ønsket å samarbeide med Hunton for å styrke prosjektgruppens kompetanse på trefiberisolasjon, som ble et naturlig veivalg i dette prosjektet. Hunton kom inn på et tidlig stadium, før prosjektet ble prosjektert, sier Lygren.

 

Trefiberprodukter i fleretasjes boligbygg

Hunton Nativo Trefiberisolasjon inngår i preaksepterte løsninger for bygg i brannklasse 1. For bygg i brannklasse 2 og 3 kreves i dag en spesifikk brannprosjektering for hvert enkelt prosjekt. De fleretasjes boligbyggene på Furuset er i brannklasse 3. OBOS og teamet bak The Urban Village har derfor planlagt en godt gjennomarbeidet brannprosjektering, slik at trefiberisolasjon kan benyttes i dette prosjektet.

– Prosjektgruppen med OBOS, arkitekter, bygnings- og branningeniører var tidlig på banen, og har satt et mål om å løse funksjonskravene i teknisk forskrift. Prosjektet skal bearbeides på en slik måte at funksjonen i kravene for brannklasse 3 tilfredsstilles. Slik vil byggene være i henhold til forskriftene, og samtidig gi en så minimal miljøbelastning som mulig, forklarer Lygren

The Urban Village får dermed utnytte de gode miljøaspektene og fordelene ved å bruke Nativo Trefiberisolasjon.

I tråd med planen skal byggingen starte i 2021. Planen er at beboere og lokalbefolkningen skal kunne ta i bruk den nye landsbyen i 2023.

Lygren sier at prosjektet er ambisiøst, godt gjennomtenkt og framtidsrettet, med bærekraft i fokus.

– Vi er stolte av å bli invitert med på laget, for å styrke prosjektet med våre trebaserte materialer og løsninger. Det spennende prosjektet åpner for gode muligheter til å ta flere av Huntons trefiber-produkter i bruk. Vi gleder oss til å arbeide videre med The Urban Village, avslutter Lygren.

The Urban Village vil ligge i den planlagte bygata på Furuset. Illustrasjon: LPO Arkitekter.

Illustrasjon: LPO-Arkitekter