Hvilket gulvunderlag bør du velge?

Skumplast, ullpapp eller trefiber under parkett- eller laminatgulvet ditt?

Publisert: 22. april 2020

Om du legger parkett eller laminat, skal det alltid ligge et underlag mellom gulvet du legger og undergulvet. Poenget med gulvunderlaget er først og fremst å skille undergulvet og parketten eller laminaten fra hverandre slik at det ikke oppstår vibrasjoner. På kjøpet får du imidlertid også andre fordeler, men hvilke fordeler det er snakk om avhenger litt av hva slags underlag du velger.

Velger du den tradisjonelle løsningen, nemlig ullpapp, får du et svært tynt underlag. Ullpappen er gjerne så tynn som 1 mm. Det betyr at den er meget formstabil og parketten eller laminaten vil ikke svikte i det hele tatt. Ulempen med ullpapp er derimot at den i liten grad demper trinnlyd. 1 millimeter er tross alt svært lite.

Velger du et gulvunderlag av skum, får du et tykkere gulvunderlag. Det typiske underlagene av skum er gjerne 2 – 3 millimeter tykke. Dermed demper de mer trinnlyd enn ullpapp, er hakket mer komfortabelt å gå på og isolerer litt mer. Men tykkelsen betyr også at underlaget svikter mer og kan føre til noe mer bevegelse i gulvet når du går på det.

Porøs trefiberplate

Det finnes imidlertid også et annet alternativ – nemlig trefiberbaserte materialer. De er laget av overskuddsmaterialer fra trelastproduksjon og er et fornybart alternativ. I motsetning til både ullpapp og skumplast, som leveres på rull, kommer trefiberunderlag i plateformat. Plater er ofte lettere å jobbe med og skjære til på en nøyaktig måte.

Hunton Silencio er laget av trefiber, og er spesielt utviklet for å isolere mot trinnlyd i både lette og tunge konstruksjoner (Hunton Silencio Parkettunderlag i 4, 6, 8 og 12 mm og Hunton Silencio Trinnlydplate 24 og 36mm). Hunton Silencio finnes også med vannbåren varme (Hunton Silencio Thermo).

Trefiberplatenes høye densitet (tetthet) demper trinnlyd betraktelig i tillegg til at de tåler store punktbelastninger.

Trefiberunderlag til parkett og laminat leveres i tykkelser på 4, 6, 8 og 12 mm. Jo tykkere plate du velger, jo bedre egenskaper får du med tanke på trinnlyd. Selv om du går opp i tykkelse blir de likevel ikke mykere slik at gulvet svikter mer. Platene er nemlig svært trykkstive uansett tykkelse.

Hunton-gulvet består kun av produkter med høy kvalitet og med tekniske godkjenninger som tilfredsstiller gjeldende krav og forskrifter.

Les mer om Hunton-gulvet her. 

Relaterte produkter og artikler