Å skape et hjem

Arkitekt Eskild Andersen og samboer Rikke Marie Kvaale fant et drømmehus fra sekstitallet på Oslos beste vestkant. Nå totalrehabiliterer de hele boligen – og ønsker å ta bærekraftige valg.

Samboerparet Eskild Andersen og Rikke Marie Kvaale hadde fulgt med på boligmarkedet en stund, men da de i 2020 snublet over annonsen for tomannsboligen på Slemdal, så de øyeblikkelig et potensiale og dro på visning. Det var en kombinasjon av fantastiske lysforhold, flotte rom og utviklingsmuligheter som sørget for at de umiddelbart forelsket seg.

– Huset ble bygget i 1968, og har egentlig vært slik det var originalt helt fram til nå. Da vi kjøpte huset for to år siden, tenkte vi at her vil vi bo lenge – og oppgradere litt til dagens standard, forteller Eskild.

Fra oppussing til total rehabilitering

Det som møter deg når du går inn i huset i dag er noe ganske annet enn en liten oppgradering. Alt som står igjen innvendig fra huset de forelsket seg i, er treskjelettet av det som pleide å være veggene som skilte rommene fra hverandre. Fra første etasje kan du se rett gjennom gulvet i andre opp til taket. Det er verktøy, treverk og isolasjonsmaterialer over alt.

– Dette begynte egentlig som et lite prosjekt, sånn som mange prosjekter egentlig begynner, sier Eskild med et lurt smil.

– Men én dag kom samboeren min og sa at alt egentlig ville bli ganske mye bedre om vi river trappen, endrer bærekonstruksjonen, og flytter den til et annet sted.

Og det hadde hun jo selvfølgelig helt rett i. På det som er igjen av den ene veggen kan man skimte et omriss av hvor trappen pleide å stå, og nye tusjmarkeringer av hvor den skal flyttes.

– Det var da dette gikk fra å være et enkelt, lite oppussingsprosjekt til et totalt rehabiliteringsprosjekt.

Et unikt hjem

Og den omfattende rehabiliteringen krever sitt. Lyden av håndverkere i sving kommer både ovenfra og utenfra.

– En av håndverkerne spurte her forleden om det kanskje hadde vært lettere å bare rive ned hele huset, sier Eskild lattermildt.

– Men det ønsker vi selvsagt ikke å gjøre. Huset har mange fantastiske kvaliteter, og det skiller seg jo litt ut ifra de andre husene i området. De fleste andre er enten ganske mye eldre eller ganske mye nyere, så da denne store tomannsboligen ble bygget på slutten av 60-tallet kan jeg se for meg at naboene kanskje hevet litt på øyenbrynene.

Det er lett å tenke at Eskilds antagelse er riktig. Ikke bare er huset stort, men fasadens kombinasjon av murstein og mørkt treverk står i tydelig kontrast til de hovedsakelig hvitmalte trehusene som omringer det. Selv om huset kun er to etasjer høyt, ruver det allikevel over nabolaget.

– Og i et bærekraftsperspektiv ville det jo også blitt helt feil å rive sier Eskild.

Det blir fort tydelig at dette perspektivet er noe paret er opptatt av.

– Byggebransjen står jo for noe sånt som 40 prosent av utslippene våre, så da vi skulle skape et nytt hjem, var det naturlig for oss å ha ekstra fokus på nettopp det med bærekraft. Når det kommer til valgene vi tar, ser vi på hva vi kan gjøre for å redusere det avtrykket vi setter igjen. Vi har tenkt slik med isolasjonsmaterialene vi velger, platekledningen innvendig, flisene – i det hele tatt. Vi ser alltid etter produkter som skaper et mindre avtrykk enn andre, forklarer Eskild.

Fremtidsutsikter

Når en står inne i det som minner mye mer om et gigantisk snekkerverksted enn en privat bolig, kan det være utfordrende å se for seg sluttproduktet. Men Eskild ser det tydelig for seg. Han geleider enkelt gjennom de åpne veggene og peker ut hva som pleide å være der, og hva det nå skal bli. Når han blir spurt hvordan målstreken ser ut, kommer svaret med én gang:

– Drømmen vår for dette huset er å skape vårt fremtidige hjem, selvsagt. Et hjem som er åpent for alle, et sted der alle som kommer på besøk føler seg velkomne. Store, åpne rom. Varme rom. Mye kjærlighet. Mye latter. I det hele tatt: et sted å leve.

 

FAKTA:

Hunton-materialer brukt på̊ prosjektet på Slemdal:

Vegger: Hunton Nativo® Trefiberisolasjon Plater, Fermacell® Fibergips, Hunton Intello® Plus

Gulv og tak: Hunton Nativo® Trefiberisolasjon Innblåst, Hunton Intello® Plus

Himling: Fermacell® Fibergips

Hunton Nativo® Trefiberisolasjon

Hunton Nativo Trefiberisolasjon er en isolasjon som i all hovedsak er basert på naturlig trefiber. Den kortreiste granfliser som brukes i produksjonen kommer fra miljøsertifisert skog i Innlandet. Isolasjonsplatene er formstabile, puster godt, har god varmelagringskapasitet og lyddempende egenskaper, og kan brukes i vegger, gulv og tak. Innblåst isolasjon gir en sømløs isolering uten skjøter og omlegg, og er en effektiv og kostnadsbesparende løsning for tak, vegg og gulv, for alle typer bygg.

Fermacell® Fibergips

Med Fermacell Fibergips trenger du bare en gipsplate i stedet for to. Dette er en robust gipsplate som har et lavt klimafotavtrykk. Det isolerer svært godt mot lyd, er ekstremt sterk, brannmotstandig, og er en gipsplate som er slag- og skruefast uten bruk av spikerslag.

Hunton Intello® Plus

Hunton Intello® Plus er en dampbrems som erstatter dampsperre, og gir maks beskyttelse for alle typer isolasjon i tak, vegger, bjelkelag og gulv. Denne dampbremsen sørger også for at byggfukt kan tørke innover i rommet, og vil dermed gi en raskere uttørring av uønsket overskuddsfuktighet, og gir ideell beskyttelsen mot fuktighet og mugg.