Fremtidsrettede byggmestere velger Hunton Vindtett™

Byggmester Kristher Kopperud har i flere år anbefalt kundene sine byggematerialer i tre. Som vindsperre bruker han kun Hunton Vindtett Plus™ som er laget av trefiber og skapt for å håndtere det varierende og til tider krevende norske været.

Byggmester Kristher Kopperud slår inn en spiker i Hunton Vindtett

Kristher Kopperud er tømrer og daglig leder i Kopperud Bygg AS i Halden. Selskapet ble opprettet som et enkeltmannsforetak i 1996, og har i dag 15 ansatte. Kopperud Bygg tar på seg både rehabilitering og nybygg-oppdrag av boliger og hytter, men også næringsbygg innenfor landbruk og industri. De anbefaler alltid tre som byggemateriale.

– Halden har sterke og stolte tradisjoner knyttet til tømmervirksomhet og trelast. Da er det naturlig at vi er litt over gjennomsnittet begeistret for tre, sier Kopperud.

Byggmester Kristher Kopperud i arbeid.

Erfarne byggmestere som Kristher Kopperud velger Hunton Vindtett™.

Første gang Kristher fikk kjennskap til Huntons trefiberprodukter var for fem-seks år siden da han prøvde Nativo® Trefiberisolasjon for første gang.

– Jeg ble stormforelsket i trefiberisolasjon med en gang, og har blitt mer bevisst på produktvalgene vi tar for kundene. I ettertid har vi hatt mange totalprosjekter hvor vi har brukt flere av Huntons produkter, blant annet Vindtett Plus™, forteller Kristher.

Bruker kun Hunton Vindtett

Kristher tror mange velger vante byggematerialer. Dersom flere forbrukere og profesjonelle i byggebransjen hadde hatt bedre kjennskap til fordelene ved byggematerialer i tre, tror han langt flere hadde blitt nysgjerrige og tatt det i bruk.

Han anbefaler å tenke langsiktig på husets livsløp når man velger byggematerialer, og ved å velge tre tar man et naturlig valg som gir en rekke fordeler.

– Som regel ønsker man at huset skal vare lenge. Ved å bruke trefiberplaten Hunton Vindtett, får man et hus som puster bedre, forteller han.

Han kan trygt anbefale alle som skal isolere boliger og hytter å bruke Hunton Vindtett.

– Etter min mening er det kun plateprodukter som egner seg for vindtetting og ettersom Huntons Vindtett-plater har en helt annen kvalitet over tid sammenliknet med andre på markedet, bruker vi ikke noe annet, forklarer Kopperud.

– Jeg er opptatt av at kundene tar bevisste valg rundt hvilke produkter de vil bruke og at de kjenner til produktenes unike egenskaper. I tillegg er det viktig at arbeidet utføres på riktig måte, både for best resultat og for å få mest mulig igjen for investeringen, sier Kopperud.

– Det beste eksempelet på at kvaliteten på byggematerialer i tre er best må jo være at jeg bruker det selv, sier han lattermildt.

Da byggmesteren selv skulle bygge nytt våningshus på slektsgården fra 1870 var han ikke i tvil om materialvalget; det skulle være i tre. Det ble brukt Hunton Nativo Trefiberisolasjon Innblåst i både vegger og tak. Videre ble det installert Hunton Undertak, vindsperren Hunton Vindtett og dampbremsen Hunton Intello.

Les om Kristhers prosjekt her.

Naturlig beskyttelse mot vær i over 50 år

Vindsperren Hunton Vindtett™ er markedsledende i Norge. Siden 70-tallet har Hunton solgt mer enn 250 millioner kvadratmeter vindsperrer til det nordiske markedet. I jubileumsåret 2019 lanserte Hunton den oppgraderte Hunton Vindtett™ Plus, som er en tykkere og enda mer robust serie.

Vindtettplatene er hovedsakelig laget av flis fra sagbruk i Innlandet i Norge. Tre er en fornybar ressurs som lagrer karbon så lenge trevirket er i bruk, også som materiale i bygg og boliger. Det er en av årsakene til at aktiv skog- og trebruk trekkes frem i flere stortingsmeldinger som et virkemiddel for reduksjon av klimagassutslipp.

– Treflis er Huntons viktigste råstoff. Flisen vi bruker kommer fra grantrær som har vokst seg store og kraftige i norske skoger. Den ytterste delen blir til flis som leveres til våre fabrikker på Gjøvik, hvor den defibreres til trefiber som benyttes i våre produkter, forteller salgssjef i Hunton, sier Odd-Vidar Andresen.

– Ved å kombinere de samme råvarene og ha tre gjennom hele veggen og i taket, vil produktene spille mer på lag. Med trematerialer får man en pustende konstruksjon, sier Andresen.

Vindtett Plus-serien gjør byggeprosessen raskere og rimeligere

Byggmester Kristher Kopperud snekrer

Bruk av Vindtett Plus™ har store fordeler, både når man bygger nye og rehabiliterer gamle hus. En av dem er at produktet kan hjelpe til med å håndtere fukt som oppstår i bygget i takt med fuktendringene i omgivelsene.

– I Norden har vi generelt mye vær. Temperaturer og fuktighet endrer seg raskt i ulike sesonger og kan føre til kondens på innsiden av vindsperren. Hunton Vindtett Plus™ har impregnerte fiber som utnytter treets unike hygroskopiske egenskaper, som betyr at den opptar og avgir fukt avhengig av luftens relative fuktighet, forklarer Andresen.

Hunton Vindtett Plus™ kan bestilles i enten 15mm, 19mm eller 25mm tykkelse, med eller uten fals. Fals gir økte bruksområder fordi platene også kan brukes på varierende stenderbredder.

– Ved å bruke fals blir byggeprosessen også raskere og rimeligere ettersom det er enklere å få til en perfekt skjøt, samtidig som man reduserer antall innfestninger i plateskjøten, forklarer Andresen.

– Tykkere Vindtett Plus™-plater isolerer dessuten bedre. Materialet holder godt på temperaturen og gir bedre u-verdi i veggen, fortsetter han.

Hunton Vindtett Plus™ er så værbestandig at den kan stå utildekket i inntil seks måneder, noe som er en fordel hvis været ikke spiller på lag under byggeprosessen.

– Vi vet dette er noe mange byggmestere, spesielt i værutsatte og kystnære strøk, setter stor pris på, avslutter han.

Dette er Hunton Vindtett Plus™

  • Kan stå utildekket i inntil 6 mnd., tolags-tetting ikke nødvendig
  • Leveres med eller uten fals
  • Kan leveres formatskåret på spesialmål
  • Tre har hygroskopiske egenskaper, som betyr at den opptar og avgir fukt avhengig av luftens relative fuktighet
  • Svært god kuldebro-brytende vindsperre
  • Vindavstivende, robust og dimensjonsstabil
  • UV-bestandig
  • En diffusjonsåpen vindsperre som er enkel å montere
  • Produsert på Gjøvik. Hovedingrediensen er kortreist treflis fra 100% PEFC™-sertifisert skogbruk
  • Teknisk godkjenning fra SINTEF Certification (19 og 25mm)