Fremtidsrettede byggmestere velger Hunton Vindtett™

Byggmester Kristher Kopperud har i flere år anbefalt kundene sine byggematerialer i tre. Som vindsperre bruker han kun Hunton Vindtett Plus™ som er laget av trefiber og skapt for å håndtere det varierende og til tider krevende norske været.

Byggmester Kristher Kopperud slår inn en spiker i Hunton Vindtett

Kristher Kopperud er tømrer og daglig leder i Kopperud Bygg AS i Halden. Selskapet ble opprettet som et enkeltmannsforetak i 1996, og har i dag 15 ansatte. Kopperud Bygg tar på seg både rehabilitering og nybygg-oppdrag av boliger og hytter, men også næringsbygg innenfor landbruk og industri. De anbefaler alltid tre som byggemateriale.

– Halden har sterke og stolte tradisjoner knyttet til tømmervirksomhet og trelast. Da er det naturlig at vi er litt over gjennomsnittet begeistret for tre, sier Kopperud.

Byggmester Kristher Kopperud i arbeid.

Erfarne byggmestere som Kristher Kopperud velger Hunton Vindtett™.

Første gang Kristher fikk kjennskap til Huntons trefiberprodukter var for fem-seks år siden da han prøvde Nativo® Trefiberisolasjon for første gang.

– Jeg ble stormforelsket i trefiberisolasjon med en gang, og har blitt mer bevisst på produktvalgene vi tar for kundene. I ettertid har vi hatt mange totalprosjekter hvor vi har brukt flere av Huntons produkter, blant annet Vindtett Plus™, forteller Kristher.

Bruker kun Hunton Vindtett

Kristher tror mange velger vante byggematerialer. Dersom flere forbrukere og profesjonelle i byggebransjen hadde hatt bedre kjennskap til fordelene og egenskapene ved byggematerialer i tre, tror han langt flere hadde blitt nysgjerrige og tatt det i bruk.

Han anbefaler å tenke langsiktig på husets livsløp når man velger isolasjonsprodukter. Ved å velge byggematerialer i tre tar man et naturlig valg som gir en rekke fordeler.

– Som regel ønsker man at huset skal vare lenge. Ved å bruke Hunton Vindtett som et trefiberbasert produkt får man et hus som puster bedre, samtidig som det får et lavere energiforbruk som igjen vil gi lavere kostnader på sikt, forteller han.

Han kan trygt anbefale alle som skal isolere boliger og hytter å bruke Hunton Vindtett.

– Etter min mening er det kun plateprodukter som egner seg for vindtetting og ettersom Huntons Vindtett-plater har en helt annen kvalitet over tid sammenliknet med andre på markedet, bruker vi ikke noe annet, forklarer Kopperud.

– Jeg er opptatt av at kundene tar bevisste valg rundt hvilke produkter de vil bruke og at de kjenner til produktenes unike egenskaper. I tillegg er det viktig at arbeidet utføres på riktig måte, både for best resultat og for å få mest mulig igjen for investeringen, sier Kopperud.

– Det beste eksempelet på at kvaliteten på byggematerialer i tre er best må jo være at jeg bruker det selv, sier han lattermildt.

Da byggmesteren selv skulle bygge nytt våningshus på slektsgården fra 1870 var han ikke i tvil om materialvalget; det skulle være i tre. Det ble brukt Hunton Nativo Trefiberisolasjon Innblåst i både vegger og tak. Videre ble det installert Hunton Undertak, vindsperren Hunton Vindtett og dampbremsen Hunton Intello.

Les om Kristhers prosjekt her.

Naturlig beskyttelse mot vær i over 50 år

Vindsperren Hunton Vindtett™ er markedsledende i Norge. Siden 70-tallet har Hunton solgt mer enn 250 millioner kvadratmeter vindsperrer til det nordiske markedet. I jubileumsåret 2019 lanserte Hunton den oppgraderte Hunton Vindtett™ Plus, som er en tykkere og enda mer robust serie.

Vindettplatene er hovedsakelig laget av flis fra sagbruk i Innlandet i Norge. Tre er en fornybar ressurs som lagrer karbon så lenge trevirket er i bruk, også som materiale i bygg og boliger. Det er en av årsakene til at aktiv skog- og trebruk trekkes frem i flere stortingsmeldinger som et virkemiddel for reduksjon av klimagassutslipp.

– Treflis er Huntons viktigste råstoff. Flisen vi bruker kommer fra grantrær som har vokst seg store og kraftige i norske skoger. Den ytterste delen blir til flis som leveres til våre fabrikker på Gjøvik, hvor den defibreres til trefiber som benyttes i våre produkter, forteller salgssjef i Hunton, sier Odd-Vidar Andresen.

– Ved å kombinere de samme råvarene og ha tre gjennom hele veggen og i taket, vil produktene spille mer på lag. Med trematerialer får man en pustende konstruksjon, sier Andresen.

Vindtett Plus-serien gjør byggeprosessen raskere og rimeligere

Byggmester Kristher Kopperud snekrer

Bruk av Vindtett Plus™ har store fordeler, både når man bygger nye og rehabiliterer gamle hus. En av dem er at produktet kan hjelpe til med å håndtere fukt som oppstår i bygget i takt med fuktendringene i omgivelsene.

– I Norden har vi generelt mye vær. Temperaturer og fuktighet endrer seg raskt i ulike sesonger og kan føre til kondens på innsiden av vindsperren. Hunton Vindtett Plus™ har impregnerte fiber som utnytter treets unike fukthåndterende egenskaper, som igjen kan redusere skader som kan oppstå på grunn av kondens, forklarer Andresen.

Hunton Vindtett Plus™ kan bestilles i enten 15mm, 19mm eller 25mm tykkelse, med eller uten fals. Fals gir økte bruksområder fordi platene også kan brukes på varierende stenderbredder.

– Ved å bruke fals blir byggeprosessen også raskere og rimeligere ettersom det er enklere å få til en perfekt skjøt, samtidig som man reduserer antall innfestninger i plateskjøten, forklarer Andresen.

– Tykkere Vindtett Plus™-plater isolerer dessuten bedre. Materialet holder godt på temperaturen og gir bedre u-verdi i veggen, fortsetter han.

Hunton Vindtett Plus™ er så værbestandig at den kan stå utildekket i inntil seks måneder, noe som er en fordel hvis været ikke spiller på lag under byggeprosessen.

– Vi vet dette er noe mange byggmestere, spesielt i værutsatte og kystnære strøk, setter stor pris på, avslutter han.

Dette er Hunton Vindtett Plus™

  • Kan stå utildekket i inntil 6 mnd., tolags-tetting ikke nødvendig
  • Leveres med eller uten fals
  • Kan leveres formatskåret på spesialmål
  • Tre er et hygroskopisk materiale som håndterer fukt og reduserer kondensskader
  • Svært god kuldebro-brytende vindsperre
  • Vindavstivende, robust og dimensjonsstabil
  • UV-bestandig
  • En diffusjonsåpen vindsperre som er enkel å montere
  • Produsert på Gjøvik. Hovedingrediensen er kortreist treflis fra 100% PEFC™-sertifisert skogbruk
  • Teknisk godkjenning fra SINTEF Byggforsk