Denne historien starter allerede for 30 år siden – da Lars Fossum kom seilende inn sjøveien til Risør. Helt siden den gangen har tømrermesteren – kjent fra TV 2-programmet «Sommerhytta» – feriert og oppholdt seg i den vesle sørlandsperlen.
– Jeg har blitt mer og mer kjent med byen og folkene her – og innså etter hvert at det er her jeg vil bosette meg, sier Lars med et smil.
Drømmen realisert
Da han snublet over det gamle huset bare 100 meter unna sjøen, ble drømmen realisert. Selv om huset hadde stått lenge til salgs, skjønte Lars fort at her var det mye å hente – selv om det ville kreve sitt.
– Det trengte ei kjærlig hånd for å pusses opp, humrer han.
Og det er tydelig at den kjærlige handen har hatt mye å gjøre allerede før en går inn. Stillas står oppstilt rundt hele huset, og mye av hagen er overtatt av byggematerialer. Innvendig er man omringet av nakent treverk og verktøy i alle retninger.
– Noe av det mest spennende i dette prosjektet oppsto da jeg begynte å rive ned de innvendige panelene, forteller Lars.
– Jeg fant gamle aviser, steder hvor det tidligere hadde vært dører, utgangsdører og vinduer. Det har vært veldig morsomt å se hvordan tidligere tider har brukt huset – opp gjennom de forskjellige generasjonene – i forskjellig bruk.
Et omfattende bevaringsprosjekt
Selv om dette huset har utviklet seg gjennom flere generasjoners bruk, vitner de bare veggene tydelig om originalens historie.
– Huset har tømmer hentet fra innlandet som ble satt opp en gang på 1800-tallet. Det er jo et visst ansvar som tilfaller deg når du overtar et så gammelt hus – for å prøve å bevare noe av originaliteten. Det strekker jeg meg etter, forteller Lars.
Dette er også Risør kommune opptatt av. «Den hvite by ved Skagerrak» er nemlig en av de best bevarte trehusbyene i Europa, og de jobber aktivt for at byggeskikken bevares, også av tilflyttere.
– Når du skal pusse opp og totalrenovere i et vernet område, så er det ganske mye man må tenke på. Det er ikke bare å rive ned, hvilket hadde vært mye enklere når du skal gjøre et så omfattende bygningsarbeid. Kommunen har gitt ut en liten brosjyre med retningslinjer på hvordan husene skal bli, og den har jeg lest godt gjennom. Så har jeg tatt det litt steg for steg.
Jeg går ikke i gang og river alt, jeg tar planke for planke, og bevarer og bruker det jeg kan om igjen, forklarer Lars.
Han viser gladelig hvor han har tatt ned gamle bjelker og hvor de har blitt brukt om igjen andre steder, mens han forklarer hvordan man best bevarer hus som har treverk hele veien gjennom. Det er åpenbart mye som gjenstår, spesielt siden Lars har valgt å gjennomføre prosjektet alene.
– I og med at jeg er tømmermester, og kan dette faget – liker dette faget – så var det spennende å gå i gang med et gammelt hus.
Sørlandsidyllen
Det er lett å forstå̊ hvorfor Lars falt for dette stedet. En sval bris blåser opp fra sjøen et steinkast unna, og sola star høyt på̊ himmelen. Byggeprosjektet er omkranset av hvite hus som alle kunne vært sitt egne lille postkort.
– Når du går rundt i gatene her så ser du at det er en ganske spesiell byggeskikk, og den er kommunen og beboere – og jeg også – opptatt av å bevare. Når han blir spurt om husets fremtid, er det ikke bare sommeridyllen tankene går til.
– Én dag, når dette prosjektet er ferdig, og jeg kan begynne å bruke huset på̊ fulltid, så håper jeg det blir like trivelig å være her sommer som vinter. Denne stille og rolige byen har også̊ en nydelig vinterstid. Det er det jeg ser mest frem til akkurat nå.
FAKTA:
Hunton-materialer brukt på̊ prosjektet i Risør:
Taket: isolert med Hunton Nativo® Trefiberisolasjon 5cm, Hunton Undertak™, Hunton Intello® Plus og Hunton Tescon Vana
Ytterveggene: Hunton Vindtett Plus™ 19mm
Øvrige vegger: Hunton Nativo® Trefiberisolasjon
Hunton Nativo® Trefiberisolasjon
Hunton Nativo Trefiberisolasjon er en isolasjon som i all hovedsak er basert på naturlig trefiber.Den kortreiste granfliser som brukes i produksjonen kommer fra miljøsertifisert skog i Innlandet. Isolasjonsplatene er formstabile, puster godt, har god varmelagringskapasitet og lyddempende egenskaper, og kan brukes i vegger, gulv og tak.
Hunton Undertak™
Hunton Undertak™ er et forenklet diffusjonsåpent undertak som kombinerer undertak og
vindsperre, og kan brukes i kalde og isolerte takkonstruksjoner. Undertaket er både
vindavstivende og isolerende, og er i all hovedsak laget av granflis fra PEFC™-sertifisert
skogbruk.
Hunton Intello® Plus
Hunton Intello Plus er en dampbrems som erstatter dampsperre, og gir maks beskyttelse for alle typer isolasjon i tak, vegger, bjelkelag og gulv. Denne dampbremsen sørger også for at byggfukt kan tørke innover i rommet, og vil dermed gi en raskere uttørring av uønsket overskuddsfuktighet, og gir ideell beskyttelsen mot fuktighet og mugg.
Hunton Tescon Vana
Hunton Tescon Vana er en allsidig teip for varig tetting både inne og ute, som sørger for lufttett forsegling av dampbrems og dampsperrer, samt lufttetting av trebaserte plater.
Hunton Vindtett Plus™
En produktserie med ekstra tykke vindtettplater som passer hakket bedre til det nordiske klimaet, produsert på̊ Gjøvik av kortreist treflis. Platene er robuste, vindavstivende og dimensjonsstabile,opptar og avgir fukt, og kan stå utildekket i inntil seks måneder.