Smarte Boliger foretrekker å isolere med trefiber

Husbyggeren er lidenskapelig opptatt av å bygge «pustende» konstruksjoner. Derfor er trefiber førstevalget.

Lars Frode Mathisen er salgssjef i Smarte Boliger på Furnes, et selskap han opprettet i 2015. Fire år etter har Smarte Boliger blitt to firmaer med totalt 31 ansatte. De utfører håndverkertjenester og bygger eneboliger, flermannsboliger og fritidsboliger, hovedsakelig i Hedmark og Oppland.

For to år siden bestemte Lars Frode seg for å prøve ut trefiberisolasjon. Testpilot ble sjefen i datterselskapet Byggmontasje, Jarle Jakobsen.

– Huset fikk Nativo Trefiberisolasjon Innblåst i alle vegger, bjelkelag og tak. Nå har vi bodd i huset i to år, og er kjempefornøyde med resultatet, smiler Jarle.

Videre forteller han at trefiberisolasjonen har gjort underverker.

– Etter å ha gjort målinger over to år, har vi på vinterstid 25 prosent relativ luftfuktighet. Dette er mye mer naturlig for oss mennesker, og for materialene i huset. Vi angrer ikke et sekund, sier Jarle.

Full Hunton-konstruksjon på nybygg

En typisk husoppføring fra Smarte Boliger blir fullt utrustet med trefiber. For å få en kompakt vegg- og takkonstruksjon, brukes Intello Plus dampbrems på yttervegger og undertak. I yttervegger, yttertak og på loft er det gjerne Nativo Trefiberisolasjon Innblåst, og i delingsvegger legges plater av den samme isolasjonen. Utvendig på vegger og tak brukes vindsperren Vindtett™.

– Vi har bare fått gode tilbakemeldinger fra kundene. Trefiberisolasjonen har hygroskopiske egenskaper, som betyr at den opptar og avgir fukt i takt med luftens relative fuktighet, forklarer Lars Frode.

Lars Frode trekker frem at trefiberisolasjon også har veldig gode lyddempende egenskaper, og at det kan brukes overalt. I tillegg er han svært positiv til varmelagringsevnen som trefiber har.

I likhet med andre materialer av tre lagrer trefiberisolasjon karbon gjennom hele livsløpet. Og i tillegg er det en lokal råvare som Furnes-selskapet bruker. Granflisen, som er det viktigste råstoffet i trefiberisolasjonen, kommer fra lokale sagbruk på Innlandet.

Lars Frode at det er positivt at produktet er kortreist.

– Det er bare Mjøsa som skiller plasseringen av Huntons fabrikk på Gjøvik fra oss, noe som virkelig gjør materialbruken vår kortreist. Det å bidra til et lavt klimafotavtrykk her er selvsagt en takknemlig fordel.

Han setter også pris på at trefiberisolasjonen er enkel å jobbe med.

– Det klør ikke, så du trenger ikke å bruke hansker. Trefiber er dessuten litt som poteten; du kan bruke den til alt. Om det blir kaldt ute på byggeplassen, kan du til og med sitte på den for å holde varmen, avslutter Lars Frode med et smil.

Ønsker du å vite mer om innblåst trefiberisolasjon, fyll ut dette skjemaet så setter vi deg i kontakt med en av våre sertifisere blåsepartnere i ditt nærmiljø.

De kommer gjerne på en befaring for å vurdere ditt prosjekt og gi deg et komplett og uforpliktende tilbud på hva som passer best for deg og ditt behov.