Boligprosjektet Bondelia Hage – en grønn oase ved Mjøsa

I Bondelia Hage på Gjøvik skal det bygges toppmoderne boliger med naturen som midtpunkt. Våre kortreiste byggematerialer som er hovedsakelig basert på tre får en av hovedrollene.

Publisert: 11. juni 2020    

Et par kilometer sør for Gjøvik sentrum ligger en stor tomt som opprinnelig huset Opplands gamle husmorskole. Her er det i gang et toppmoderne boligprosjekt. Med flott utsikt over vann og land vil Bondelia Hage bestå av lavblokker, rekkehus og atriumshus blant store fellesarealer med gjesteleiligheter, utekjøkken, tuftepark og grønne, bilfrie områder.

Byggherre og utbygger er Bondelia Utvikling AS, og arkitekt er Nordic office of Architecture. Byggearbeidet utføres av Rotstigen AS, med lokalt ansatte tømrere og samarbeid med lokale underentreprenører. Antatt byggestart er høsten 2020, hvor husene antas å stå ferdige i overkant av et år etter byggestart.

 

Atriumshus med trær og frisk luft – inne som ute

Blant de kommende boligene er elleve stilige atriumshus. Hvert av disse blir 156 kvadratmeter stort, hvor selve midtpunktet, atriumet, strekker seg over en 70 kvadratmeter stor og skjermet utendørs oase. Husenes konstruksjon og romløsning legger til rette for at det private uteområdet naturlig blir en del av hverdagsrommene.

Et stort og sosialt oppholdsrom på 60 kvm i husets første etasje utgjør stue, spiseplass og kjøkken. På sommeren kan den store skyvedøren åpnes helt, slik at naturen slippes inn og oppholdsrommet forlenges ut i atriumet.

I atriumshusene glir inne over i ute. Skisse: VoltDesign.

 

Torger Wendelbo er seniorarkitekt hos Nordic office of Architecture, og står bak tegningene av husene. Han forteller at tre er prosjektets viktigste byggemateriale.

– Bondelia Hage skal bygges framtidsrettet, med visjon om at bygningene virkelig skal vare. Vi foretrekker pustende konstruksjoner. Derfor bygger vi med så mye naturlige materialer som overhodet mulig – og derfor er vi glade for å ha Hunton med på laget, sier Wendelbo.

Til atriumshusene bistår Hunton med komplette leveranser av trebaserte byggematerialer, noe som er fordelaktig for både arkitekt og byggherre. Atriumshusene får dermed Hunton Konstruksjonspakke til den bærende konstruksjonen, Nativo® Trefiberisolasjon, vindsperren Vindtett Plus™ og Hunton Undertak™.

I boligprosjektet følges en helhetlig bærekraftstankegang, hvor trærne spiller en viktig rolle.

– Skogen rundt og selve tomten har store, vakre eiketrær som vi selvsagt vil bevare. Fra disse gamle trærne utenfor fortsetter vi trefokuset inn i husene, hvor vi bygger med tre helt inn bak vegger og tak, forklarer Wendelbo.

Furu og eik går igjen i både eksteriør og interiør. Yttervegger, takkonstruksjon og vegger innvendig isoleres med Nativo® Trefiberisolasjon, og Vindtett Plus™ i veggene samt Hunton Undertak™ i taket beskytter boligene mot vind. Alle disse produktene er hovedsakelig basert på trefiber fra norsk granskog.

 

Kortreiste byggematerialer fra Innlandet

I tillegg til å foretrekke trebaserte materialer, er kortreiste materialer et viktig aspekt for både byggherre og arkitekt.

– Huntons produksjon av trefiberisolasjon skjer på Gjøvik – bare noen kilometer fra Bondelia Hage, sier Wendelbo og fortsetter:

–  Denne tilnærmingen, med lokal bruk av ressurser, nøysomhet og respekt for naturen, bidro til vårt valg av Hunton som byggevareleverandør.

Les om Huntons samarbeid med den lokale skognæringen her.

I tillegg til Huntons trefiberbaserte materialer, kommer så mange leveranser som mulig fra lokale aktører. For eksempel sørger store vinduer fra Gjøvik-bedriften Natre for at atriumshusene får mye lys og fantastisk utsikt over Mjøsa, Neslandet og Hedmarken.

– Vi er opptatt av å bygge med kortreiste og fornybare materialer fra lokale aktører, sier Wendelbo.

– Bondelia Hage bygges helt i tråd med våre verdier. Vi er veldig glade over å få ta del i et så spennende og framtidsrettet boligprosjekt, avslutter salgssjef i Hunton, Odd-Vidar Andresen.

Her kan du melde interesse eller bestille prospekt.

Relaterte produkter og artikler